dana2005 Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2006 chcę się podzielić przepisem na szybka , dietetyczną szarlotkę. Piekłam ją już kilka razy, nam smakuje, a przepis mam z "Babeczki". Ciasto: 1 jajko, 10 dag sera białego, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, 3 łyżki oleju, 3 łyżki mleka - to wszystko ubijamy końcówką miksującą robota następnie dodajemy 20 dag mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżkę octu i wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy na godzinę do lodówki, aby odpoczęło. Obłożenie: 1 kg jabłek (najlepsze melerozy), 10 dag rodzynek, 10 dag cukru, cynamon, 15 dag orzechów , 2 łyżki masła, cukier waniliowy. Połowę ciasta wałkujemy i wykładamy na blachę (małą) wyłożoną natłuszczonym papierem. Na cieście wykładamy ostudzone jabłka, rozprażone z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem, rodzynkami i orzechami. Część jabłek powinna pozostać w całości. Na jabłka układamy szarpane kawałki ciasta(rozwałkowane) tak aby zachodziły na siebie. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Na jabłkach można rozłożyć pianę z białęk z kokosem. Moja inna wersja to jabłka uprażone z cukrem, cukrem wanilliowym, cymamonem i na koniec dodany kisiel cytrynowy a na to kruszonka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baśka96 Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2006 Dana, chcę wypróbować Twój Jabłecznik, tylko nie wiem czy na blaszkę wielkości 36- 20 cm powinnam wziąć podwójną czy potrójną ilość składników. Jak mała jest blaszka na której Ty pieczesz? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dana2005 Opublikowano 24 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2006 ja piekę w blaszce 24 x 36 cm i chcę dodać, jeżeli posypuję kruszonką to robię jedną porcję, jeżeli ma być przykryte tym ciastem - to z 1,5 porcji. Często robię z 3 porcji i zostaje na następny raz. Ciasto trzymam w lodówce w woreczku foliowym. Musisz wypróbować sama. Ja lubię jak jest dużo jabłuszek a mało ciasta. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baśka96 Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2006 Dzięki Dana za odpowiedż i pozdrawiam. :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.