Skocz do zawartości

Piernik Staropolski


dana2005

Rekomendowane odpowiedzi

Zbliżaja się święta Bożego Narodzenia, więć musi być pachnący miodem i bakaliami piernik. Jest to ciasto, do przyrzadzenia którego przystępujemy 6 grudnia. Z nizej podanej proporcji robię piernik na świata i pózniej na nowy rok. 0,5 kg miodu (najlepiej gryczany), 1,5 szklanki cukru, 15 dag masła, 1 kg mąki, 3 całe jajka, 0,5 szklanki mleka (jak ciasto będzie twarde to dolać trochę wiecej), 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli, 2-3 torebki korzennych przypraw do piernika, garść drobno pokrojonych orxzechów włoskich, 3-4 łyżki usmażonej skórki pomarańczowej. Do przełożenia: słoik powideł śliwkowych moga być również morelowe, krem orzechowy, krem kawowy lub kakaowy(wg uznania), polewa czekoladowa lub lukier. Miód, cukier i masło podgrzewamy powoli w rondelku, schładzamy masę i dodajemy do niej stopniowo: mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w pól szklance mleka, przyprawy korzenne, sól, orzechy, skórkę pomarańczową. Wyrabiamy ciasto, przekładamy je do kamiennego lub emaliowanego garnka, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do lodówki na najniższą półkę. Po dwóch tygodniach tzn. 20 grudnia pieczemy piernik w srednio nagrzanym piekarniku 3 placki, każdy oddzielnie(wówczas ciasto jest twarde). Po wystygnięciu kazdy placek smarujemy powidłami a następnie pierwszy kremem orzechowym, drugi kawowym i polewamy polewą lub lukrem. Tak przyrządzony piernik jest ciastem miękkim, pachnącym miodem i przyprawami, długo zachowuje świeżość i swój niepowtarzalny smak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.