ina12 Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 80 dag maki pszennej 20 dag mąki żytniej 3 jajka 50 dag miodu naturalnego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 kopiasta łyżeczka przyprawy do pierników mąka i tłuszcz do blaszki Masa do przełożenia: 25 dag konfitury z renklod 1/2 szklanki miodu po 10 dag migdałów, orzechów włoskich, fig, rodzynków polewa czekoladowa: 2 tabliczki czekolady, 2 łyżki gęstej śmietany Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę. W rondelku rozgrzewamy miód z przyprawą do pierników. Przesianą mąkę mieszamy z sodą . Robimy dołek wlewamy w środek podgrzany miód z przyprawami i nożem zarabiamy ciasto. Dodajemy jajka i wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykrywamy sciereczką i odstawiamy na kilka godzin, by odpoczęło. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy odrobiną mąki i nakładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C i pieczemy około 1 godziny, przed wyjęciem trzeba sprawdzic patyczkiem czy piernik jest upieczony. Dobrze ostudzone ciasto szczelnie owijamy czystą ściereczką i odstawiamy na 10 dni do leżakowania. Przyrządzamy masę. Migdały po sparzeniu obieramy ze skórki i drobniutko je siekamy, tak samo trzeba posiekać orzechy i figi. W rondelku podgrzewamy konfitury z miodem tak długo, aż zgęstnieją. Dodajemy bakalie, smażymy jeszcze przez chwilę na małym ogniu i nieco studzimy. Ciepłą masą przekładamy piernik, przekrojony na pół. Rozpuszczamy dwie tabliczki czekolady z dodatkiem śmietany i dekorujemy piernik. Smacznego! ina12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.