Marra Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 Ja robię podobnie jak Pola 3 jaja 3 czubate łyżki cukru kryształu 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijam na sztywno (po odwróceniu garnka do góry "nogami' nie wylewa się), dodaję cukier (stopniowo) i również ubijam na sztywno (odwracam garnek...), następnie żółtka i ubijam chwilę a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piekę ok 15 min w 190 stopniach. Nigdy mi nie opadł. Jeśli chce ktoś wyższy to zwiększa ilość jajek i proporcjonalnie całej reszty. Jak jest upieczony to "odchodzi " od brzegów formy, lub delikatnie naciśnięty palcem od góry podnosi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2007 Witam wszystkich.Ja od wielu lat piekę biszkopt z mąki krupczatki. Zawsze się udaje i jest delikatny.Na jedno jajko czubatą łyżka mąki i czubata łyżka cukru.Na 5 jajek płaska łyżeczka proszku. Ubijam pianę,dodaję cukier,żółtka i mąkę z proszkiem. Piekę w temp 170 C przez 20-30 minut.W zależności od ilości jajek. Wiele moich koleżanek uważa że jest to niezawodny przepis. Pozdrawiam. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2007 Jolcia jak już dodajesz mąkę mieszasz łyżką czy mikserem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karola91 Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2007 ja Ci radzę łyżką, zawsze dodając do biszkopta mąke trzeba ja wymieszac delikatnie łyżką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2007 Ja robię mikserem na najmniejszych obrotach i zawsze mam biszkopt udany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2007 JA TEŻ WOLNIUTKO MIKSUJĘ ,ŻEBY MĄKA NIE FRUWAŁA WOKOŁO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Justka Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2007 co do biszkoptu, wszystkie składniki powinny być w tej samej temperaturze, w czasie pieczenia nigdy nie pozwalam otwierac drzwi ani okien, jak dodaje mąke do ubitych jajek to mieszam łyżka drewniana, a proporcje do biszkoptu to tyle ile jajek tyle cukru i mąki,np. 4 jaja, 4 łyżki mąki, 4 łyzki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2007 Gdzieś kiedyś czytałam, że jeżeli chcemy, by biszkopt nie opadł , nie powinno się smarować tłuszczem boków formy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 Przepraszam że nie odpisałam tak długo.Wszystkie składniki biszkopta mieszam mikserem na wysokich obrotach.Często jajka wyjmuję prosto z lodówki i mam otwarte okno.To że biszkopt się udaje jest zasługą mąki krupczatki.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 Reniu ja smaruję i nie opada, jajka też biorę z lodówki tak jak Jolcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Staram się wczesniej wyjąć z lodówki składniki ale czasem nagle zapragnę robić ciasto ,więc idzie wszystko z lodówki i do miksera. Formy nie smaruję bo mam silikonową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.