Dorunia Opublikowano 8 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2007 Majeczko,Iwonka ma rację...najpierw zagotowujemy mleko i jak trochę przestygnie dodajemy jogurty naturalne i przelewamy do słoiczków lub zostawiamy w dzbanku glinianym :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majeczka_14 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2007 Aha bardzo dziękuję za odpowiedzi :wink:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dora35 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 wczoraj zrobiłam ten jogurt a na rano był już gotowy dałam mleko 2% i był gęściutki bardzo dobry będzie często gościł ten jogurt u nas :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 Dzięki Doruniu za przepis.Jest super.Robiłam już dwukrotnie i za każdym razem zjedzony do ostatniej kropli.Pozdrawiam. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Bardzo dziękuję Wam za miłe słowa i cieszę się,że smakuje Wam ten jogurt :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magdzialenka Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Kochani! Wczoraj zrobiłam jogurt z mleka 3,2% pasteryzowanego (firma na literę M). Dodałam mleko w proszku i jogurt grecki (bo taki uwielbiam najbardziej). 0,7 litra zostawiłam w termosie i ten jest dziś niezły, ale nie taki jak się spodziewałam -nie jest gesty (jest taki do picia) i ma takie malutkie grudki, ale w smaku niestety jest trochę kwaśny i bardziej przypomina zsiadłe mleko ... Pozostałe 0,3 litra zostawiłam w miarę w ciepłym miejscu (teraz, w lecie trudno znaleźć ciepłe miejsce w mieszkaniu :wink: ) i niestety ten nic nie "ruszył" -jest wodnisty i słodki... co robię źle? Podgrzałam mleko do ok 60 stopni cels.... Pomóżcie, proooooszę :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 A czy nie przegotowałaś mleka?Dopiero przegotowane trzeba ostudzić i dodać jogurt. Ale mnie za pierwszym razem też nie wyszedł a potem to robiłam co chwila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magdzialenka Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Kochana, wiem, że Ci nie wyszedł za pierwszym razem, bo już oczywiście przeczytałam cały ten wątek, taka jestem napalona na domowy jogurt :wink: Zagotowałam mleko (zabulgotało) i wystudziłam. Z jogurtem mieszałam bardzo dokladnie... nie wiem co źle zrobiłam... ale napewno będę próbować. Moze za mało jogurtu dodałam? Trzeba cały dać kubeczek na 1 litr mleka? W tym greckim moim ulubionym jest 340gram... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 A czy ten jogurt posiada żywe kultury bakteryjne? Bo tylko one powodują gęstnięcie jogurtu. A...i lepszy jest bez mleka w proszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magdzialenka Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 posiada Lactobacillus bulgaricus. A o tym mleku w proszku to czytałam, że zagęszcza, a ja lubię taki gęsty że niemalże można nożem kroić :wink: no, im gęściejszy tym lepiej, a wyszedł mi taki do picia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Jak masz możliwość,to kup JOGURT BAŁKAŃSKI-zdjęcie jest gdzieś w przepisie na sernik z jogurtów. Robiłam z niego i był gęsty no i czasem się nie poddawaj,bo następnym razem napewno się uda,tylko żeby mleko nie było za ciepłe bo zniszczy bakterie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magdzialenka Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 dzięki! Ani mi w głowie się poddawać :wink: Będę próbować do skutku i najwyżej będę Was tu męczyć pytaniami i prośbami o radę :grin: dam znać jak wyjdzie mi pyszota :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 OK :wink: ,PYTAJ ,PYTAJ-tu jesteśmy jak jedna,wielka rodzina,zawsze ktoś odpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 13 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Basiu,dziękuję Tobie,że udzieliłaś tych wszystkich odpowiedzi i porad,Tobie Madzialenko życzę wytrwałości a napewno wszystko będzie dobrze i jogurt będzie taki jaki powinien być. Pozdrawiam :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.