Skocz do zawartości

Makowiec Drożdżowy Eli - Nie Zwijany


ali
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto

o,5 kg mąki

5 dkg drożdży

2 całe jajka

2 żółtka

10 dkg cukru pudru

cukier waniliowy

1 margaryna

3 łyżki kwaśnej śmietany

Mak

0,5 kg maku

6 jaj

40 dkg cukru pudru

3 łyżki mąki

rodzynki, orzechy, zapach migdałowy

Ciasto:

Drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę śmietany i troszkę mąki wymieszać.

Mąkę posiekać z margaryną,dodać jaja, drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 3 części /na 3 placki/.

Mak:

Mak sparzyć, zemleć. Jaja ubić na parze z cukrem. Dodać mak i pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

Na blachę wyłożyć jeden placek -1/2 masy makowej - placek - 1/2 masy makowej -placek. Zostawić na 3 godz. do wyrośnięcia, a następnie upiec.

Po upieczeniu polukrować lub oblać polewą miodowo-orzechową.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja dziewczyny do was dołączę, też mi się nie chce zawijać! :roll: Przepis wygląda kusząco. Pozdrawiam Pola

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Elu po dwóch latach wreszcie upiekłam makowiec i przyznaję,że pomysł super.Makowiec wyszedł pyszniutki.Dałam troszkę inny farsz ale ciasto bardzo smaczne.Mój mąż zaczął krytykować w trakcie robienia ale potem przyznał rację,że bardzo dobre. Przepis na stałe wpisany do mojego zeszytu.Dziękuję :) .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.