ali Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2006 Ciasto o,5 kg mąki 5 dkg drożdży 2 całe jajka 2 żółtka 10 dkg cukru pudru cukier waniliowy 1 margaryna 3 łyżki kwaśnej śmietany Mak 0,5 kg maku 6 jaj 40 dkg cukru pudru 3 łyżki mąki rodzynki, orzechy, zapach migdałowy Ciasto: Drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę śmietany i troszkę mąki wymieszać. Mąkę posiekać z margaryną,dodać jaja, drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 3 części /na 3 placki/. Mak: Mak sparzyć, zemleć. Jaja ubić na parze z cukrem. Dodać mak i pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożyć jeden placek -1/2 masy makowej - placek - 1/2 masy makowej -placek. Zostawić na 3 godz. do wyrośnięcia, a następnie upiec. Po upieczeniu polukrować lub oblać polewą miodowo-orzechową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2006 Witaj Ali! Mam wielką ochotę wypróbować to ciasto.Zwykle robię makowiec zwijany na święta więc w tym roku będzie odmiana.Dam znać jak mi wyszedł.Pozdrawiam. :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 2 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2006 Witaj! Wyjdzie na 100%, nawet nie ma co trzymać kciuków. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pola Połetek Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2006 To ja dziewczyny do was dołączę, też mi się nie chce zawijać! :roll: Przepis wygląda kusząco. Pozdrawiam Pola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Elu po dwóch latach wreszcie upiekłam makowiec i przyznaję,że pomysł super.Makowiec wyszedł pyszniutki.Dałam troszkę inny farsz ale ciasto bardzo smaczne.Mój mąż zaczął krytykować w trakcie robienia ale potem przyznał rację,że bardzo dobre. Przepis na stałe wpisany do mojego zeszytu.Dziękuję :) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.