Skocz do zawartości

Mazurek Królewski


ali

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto

0,5 kg mąki

25 dkg masła

6 dkg drożdży

4 żółtka

2 całe jaja

4 łyżki cukru

4 łyżki śmietany

Masa makowa

25 dkg maku

0,5 szklanki mleka

1 szklanka cukru

1 łyżka masła

3 krople olejku migdałowego

Masa bakaliowa :

powidło

rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa/smażona/

Masa orzechowa

25 dkg orzechów

1 szklanka mleka

2 białka/piana/

1 szklanka cukru

1 łyżka masła

Drożdże rozpuścić w śmietanie, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia /jak będzie pękać to już wystarczająco wyrośnięte/. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować 4 placki. Surowe placki układać w blaszce, przekładając poszczególnymi masami.

Mak sparzyć, zemleć 2 razy, dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Zmielone orzechy sparzyć mlekiem, do ostudzonych dodać pianę z białek, cukier i masło i wymieszać. Mieszam w malakserze na wolnych obrotach.

Na pierwszy placek /surowy/ wyłożyć masę makową, na to następny placek/surowy/, posmarować powidłem, posypać dość obficie bakaliami, znów placek, masa orzechowa i ostatni placek.

Piec 1 godz. Po upieczeniu polać polewą.

Uwaga - Placek wkładam do lekko nagrzanego piekarnika.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.