dzidzia01 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2006 prosze powiedzcie jak robi sie ciasto kruche przepis jest prosty "ale"nikt nie pisze czy cukier krysztal czy puder ,bo sa rozne wersje .Od czego to zalezy?Prosze o pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystyna9 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2006 Ja używam cukier taki jaki akurat mam pod ręką. Jeżeli jest to kryształ, to po prostu roztrzepuję w miseczce razem z żółtkami ewentualnie dodatkowo ze śmietaną. Nie zauważyłam różnicy w cieście po upieczeniu, bez względu na to jaki cukier dałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agusia Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 oto moj przepis na kruche ciasto: 4 szklanki maki 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 25 dag masla lub margaryny- zimne z lodowki 1 lyzka smalcu 5-6 zoltek szczypta soli Make i cukier puder oraz sol przesiac na stolnice lub do duzej miski. Dodac cukier waniliowy. Dodac maslolub margaryne i smalec i wszystko razem posiekac.Dodac zoltka i wszystko razem polaczyc Nie gniesc za duzo bo ciasto bedzie twarde. Jesli sie bardzo kruszy mozna dodac troszke smietany zeby wszystkie skladniki sie polaczyly. Ciasto schlodzic.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 No właśnie, ciasto jest bardziej kruche gdy dodamy smalec, tak robiła moja mama, ale nie miałam przepisu. Dziękuję, że go zamieściłaś, już zapisałam i będę z niego korzystać. Ja też daję cukier jaki mam pod ręką, a w ogóle, ostatnio poznałam sposób i robię ciasto kruche w malakserze, co bardzo mi odpowiada, bo nie znoszę siekać składników. Ale małe pytanko - nie dajesz proszku do pieczenia do ciasta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 Właśnie - smalec to jest to! :lol: Kiedyś jadłam kruche u babci, i całkiem inaczej smakowało niż moje (mimo, że robiłyśmy z tego samego przepisu ciasto) - a teraz mi się przypomniało, że ona tam dodała właśnie smalec. Dzięki dziewczyny za przypomnienie - przy następnym kruchym będę pamiętała o smalcu :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 ali-proszę,podaj ten przepis bo też nie znoszę siekania ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 hehehe, mówisz - masz, jak mówią moje dzieci /nauczyła mnie tego przemiła użytkowniczka z innej strony kulinarnej, za co jestem Jej niezmiernie wdzięczna/. Wkładam mąkę do malaksera i chwilkę bzzzzz, potem dodaję zimne masło/margarynę pokrojone byle jak w kawałki i znów bzzzzz aż zrobi się coś w rodzaju kruszonki, czyli tłuszcz rozdrobniony i wymieszny z mąką, potem dodaję resztę składników i znów bzzzzz - z ciasta zrobi się gładka kula. Wyjmuję i do lodówki w celu schłodzenia. I już !!! Ostanio zaczynam też robić w malakserze ciasto na pierogi, część mąki zaparzam wodą wrzącą, łączę przy pomocy łyżki i zostawiam do ostygnięcia, a potem tą zaparzoną część i resztę mąki i składników siup do malaksera i bzzzz aż się dobrze wszystko połączy, wyjmuję, daję mu chwilę odpocząć a potem to już z górki....hehehe, potem to najgorsze przde mną, bo nie lubię robić pierogów, a niestety muszę. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agusia Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 Sorry zapomnialam o proszku do pieczenia! ok 1 -1 1/2 plaskiej lyzeczki.A wiecie co jeszcze robie czasami!? Wiecie ze jak damy za duzo maki to ciasto jest twarde, wiec podczas walkowania podsypuje cukrem pudrem a nie maka! Moja Tesciowa z kolei uzywa cukier krysztal i uciera go z zoltkami na pulchna mase! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dana2005 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 a ja jeszcze tez oprócz smalcu dodaję jeszcze 1 łyżkę octu. Ciasto jest jeszcze kruchsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 tak robiłam ostatnio ciasto kruche do jakiegoś ciasta i w przepisie był ocet w którym rozpuszczało się proszek do pieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2007 ale przecież ocet /kwas/powoduje,że spulchniacz nie działa! ALI-dzięki,że podzieliłaś się z nami twoim sposobem na kruche ciasto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.