basga Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2006 Ostatnio posmakowała mi pasta z avokado.proszę o przepisy z tego warzywka,co tam tylko macie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agusia Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2006 ja polecam ci salatke, przepis byl juz na gieldzie http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=2137 ja lubie tez dip z avokado. 1-2 avokado 1 zabek czosnku, drobno posiekany 1 malutka cebulka drobniutko posiekana 1 pomidor -sparzony , obrany i wypestkowany, miazsz pokrojony w drobniutka kosteczke 1 lyzeczka smietany sol, pieprz, szczypta cayenne pepper !-ostroznie sok z cytryny Miazsz z avokado dobrze rozgniesc widelcem, skropic sokiem z cytryny. Dodac reszte skladnikow. wymieszac. Zeby dip nie ciemnial ( bo niestety avokado ma do tego sklonnosci, dlatego ten sok cytrynowy), mozemy ponadto wlozyc pestke z avokado do sosu, to tez zapobiega ciemnieniu. Dip pyszny do chipsow kukurydzianych i do chrupiacych warzywek. Nazywa sie Guacamole i jest to danie meksykanskie. Dodaje sie tez do tego posiekane ostre zielone papryczki chili- jalapeno oraz zielona natke kolendry. Ale nie wiem czy to mozna w Polsce dostac. Dlatego tez cayenne albo ostre chili w proszku. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2006 Sałatka z kalafiora, pieczarek i awokado: Jedno duże awokado 25 dag drobnych różyczek kalafiora 15 dag pieczarek 5 dag upróżonych posiekanych migdałów sos: 4 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól, papryka w proszku 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku Różyczki kalafiora blanszować przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Awokado obraći przekroić na połowę, usunąc pestki i pokroić w poprzek w cieńkie plasterki. Pieczarki po oczyszczeniu pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki sosu wymieszać i doprawic do smaku. Kalafior, pieczarki i migdały wkładamy do miski, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Dodajemy awokado i trzeba uważać żeby się nie rozmazało. Pozdrawiam i życzę smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.