Katarzyna Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 Może ktoś mi wyjaśni jaka jest różnica między winem półsłodkim a półwytrawnym :D :lol: :D Ja myślę że to jedno i to samo, :D ale na butelkach piszą tak i tak i już sama nie wiem może to trzeba byc kiperem :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 Podejdź do sprawy w ten sposób, że wino może być słodkie albo wytrawne. I teraz wino, które nie jest tak całkiem słodkie /ale jednak słodkie/ to półsłodkie. Wino, które nie jest w 100% wytrawne tylko troch mnirj /ale też nie jest słodkie/ to półwytrawne. Jednym słowem wino nie całkiem słodkie to półsłodkie, zaś wino trochę mniej wytrawne to półwytrawne. Różnica jest. Nie wiem czy dobitnie potrafiłam to wytłumaczyć. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 4 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 Dzięki! Też tak mi się wydawało :lol: Ale że wolę wina słodkie to jedno i drugie jest za mało słodkie. Pozdrawiam :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość guciu28 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Może ktoś mi wyjaśni jaka jest różnica między winem półsłodkim a półwytrawnym :grin: :razz: :razz: Ja myślę że to jedno i to samo, :razz: ale na butelkach piszą tak i tak i już sama nie wiem może to trzeba byc kiperem :razz: :razz: Podział win Ze względu na barwę wina: białe, czerwone, różowe. Ze względu na zawartość alkoholu: lekkie - do 10% obj. alkoholu, średniej mocy - 10 do 14% obj. alkoholu, mocne - 14 do 18% obj. alkoholu, wzmocnione lub alkoholizowane -powyżej 18% obj. alkoholu. Ze względu na zawartość cukru: wytrawne - do 1,5% cukru, półwytrawne - od 2 do 4% cukru, półsłodkie - od 4,5 do 7,5% cukru, słodkie i bardzo słodkie - od 8 do 16% cukru. Ze względu na sposób konsumpcji: stołowe, spożywane w trakcie posiłku: są to wina wytrawne i półwytrawne, deserowe, podawane po posiłku, do ciast i deserów: są to wina słodkie i półsłodkie, likierowe, spożywane jak deserowe: są to wina mocne i bardzo słodkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Dzięki,teraz wiem,jakiego mam szukać i będę bardziej zdecydowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 8 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Witajcie !!! Teraz już wszystko wiem :grin: wielkie DZIĘKI !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.