gosia_p Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 Witaj! Nie wiem, jak się wstawia nowe przepisy, więc wpiszę Ci coś tutaj: Likier mirabelkowy 1 kg mirabelek (dziko rosnących, nie szczepionych!) 1 l spirytusu 95 % 1 kg cukru + 70 dkg cukru 500 ml wody +300 ml wody Mirabelki rozkrojone, razem z pestkami - zalać spirytusem 95%. Po tygodniu zlać spirytus i zasypać śliwki cukrem, trzymać na słońcu lub w ciepłym miejscu, wstrząsając co kilka dni. Po 3 tygodniach zlać syrop, wymyć śliwki 2 x 250 ml wody. (tego roztworu jest ok.. 1 litr). Połączyć oba płyny, a następnie dodać do tego roztwór 300 ml wody z rozpuszczonym w niej 70 dkg cukru. Po kilku dniach przefiltrować do butelek. Jeżeli filtruje się przez lejek z watą, to likier jest opalizujący, cierpliwi filtrują przez filtr papierowy do kawy, wtedy likier jest bezbłędnie klarowny. Z tej proporcji powstaje ok.2 litry likieru. Smacznego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGN Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 (edytowane) renigliwice a nie myślałaś o zastąpieniu cukru miodem? Wydaje mi się, że takie połączenie było by lepsze, ale może masz już takie doświadczenia ;p Edytowane 28 Lipca 2011 przez IGN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Charlotta Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Achh, uwielbiam cytrynówkę. Coś pysznego. Najchętniej piję Cytrynówkę Lubelską. Ale domowej roboty również. Choć sama nie robię. Nie mam zdolności i znając swoje szczęście coś by mi wybuchło, popsuło się lub pękło :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.