behatka Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Ciasto: 8 jajek, 6 łyżek mąki krupczatki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 8 łyzek cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia - z podanych składników upiec biszkopt, przekroić na pół. Masa: 18 dkg margaryny, 1 szklanka cukru pudru, 2łyżki mleka, cukier waniliowy, 30 dkg łuskanego słonecznika. Margarynę roztopić, dodać pozostałe składniki (poza słonecznikiem)- zagotować, wsypać słonecznik, tak powstałą masę wylać na brytfankę i przyrumienić w piekarniku (około 25 min.). Powstałą płytkę słonecznikową ostudzić i pokruszyć. Mleko skondensowane słodkie w puszce ugotować (około 3 godz.) - najlepiej dzień wczesniej. 1kostkę margaryny (masła) utrzeć z tak przygotowanym mlekiem, dodać do tego pokruszoną płytkę słonecznikową, 50 ml rumu i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć masą, na górę dać polewę czekoladową. Smacznego. :grin: Przepis mam z pracy. Jestem nowa na forum, choć śledzę go od kilku miesięcy i kilka przepisów już wypróbowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Ciasto to jest bardzo smaczne,piekłam je już kilkakrotnie i zawsze wychodzi.Wypróbowałam też inną wersję i zamiast kruszonki słonecznikowej w środek masy kładłam płatki migdałowe i rodzynki lub orzechy.Behatko wyprzedziłaś mnie i umieściłaś tutaj ten przepis, bardzo dziękuję w imieniu tych którzy będą piekli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Witam! Przepis zapowiada dobre ciacho :lol: mam pytanie czy jest bardzo słodkie :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behatka Opublikowano 8 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Ciasto jest słodkie, ale naprawdę pyszne. polecam do kawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Ciasto faktycznie jest dobre mimo że słodkie.Przepis dostałam od pacjentki w szpitalu i zaraz go wypróbowałam. Pozdrawiam. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 Witajcie! Mam pytanie: w jakiej temperaturze przyrumienić tę masę słonecznikową? Renata :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behatka Opublikowano 19 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 Ja przyrumieniam ją w temperaturze ok.170 - 180 stopni, czas jest podany, ale lepiej kontrolować w trakcie pieczenia. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 Dziękuję Ci Behatko! Wypróbuję to ciasto przy najbliższej okazji i podzielę się swoją opinią. Dzięki za przepis. Pa :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2007 Upiekłam w sobotę ponownie to ciasto i po wprowadzeniu pewnych zmian jest troszkę mniej słodkie. Kruszonkę ze słonecznika zrobiłam z 20 dag,czyli zmniejszyłam porcje i połowę po pokruszeniu dałam do kremu ,na krem poukładałam herbatniki maczane w alkoholu ,polałam to polewą i na wierzch reszta kruszonki słonecznikowej .Ciasto jest według moich domowników rewelacyjne,brawo Behatka-dziękuję za inspiracje. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behatka Opublikowano 27 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2007 Cieszę się Elu, że Ci smakowało, teraz ja wypróbuję z twoimi zmianami. :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiola344 Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2008 :grin: Upiekłam to pyszne ciacho ,faktycznie trochę słodkie ale u mnie same łasuchy :-D więc nikomu to nie przeszkadzało, ciasto jak wspomniałam rewelacja - i zdięcia dla oka :grin: dziekuje za przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.