markoz Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 BISZKOPT: 1 1/2 szkl. maki tortowej 1/2 szkl.cukru 90 ml oleju 6 jajek 1 lyzka octu 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA: 1 1/2 SZKL. MLEKA 250 g masla 7 lyzek cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 16g 3 lyzki maki pszennej 2 1/2 lyzki maki ziemniaczanej 5 lyzek wody MASA KOKOSOWA 1/2 szkl. cukru pudru 200g wiorkow kokosowych 40g masla Tluszcz i bulka tarta do blaszki SPOSOB PRZYZADZENIA: Biszkopt oddzielic bialka od zoltek.Bialka z cukrem ubic na sztywna piane.Dodawac po jednym zoltku,olej i ocet,chwile mieszac.Na koniec dodac make z proszkiem do pieczenia,wymieszac delikatnie drewniana lyzka.Ciasto przelozyc do wysmarowanejtluszczem i posypanej bulka blaszki o wymiarach 25/40 cm.Piec 30 min.w temp.180 Masa budyniowa Szklanke mleka zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym.W pozostalym mleku rozprowadzic make pszenna i ziemniaczana,wlac do gotujacego sie mleka.Mieszac az powstanie gesty budyn,wystudzic.Maslo z woda utrzec na puszysta mase,dodawac po lyzce budyniu i ciagle miksowac az do uzyskania jednolitej masy . Masa kokosowa Na patelni rozpuscic maslo ,dodac wiorki i cukier.Ciagle mieszajac czekac az sie zarumieni NA BISZKOPT ROZSMAROWAC MASE BUDYNIOWA ,NA WIERZCH WYLOZYC MASE KOKOSOWA. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Bardzo mnie zaciekawił przepis na masę budyniową,dlaczego daje się wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markoz Opublikowano 8 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 TAK BYLO W ORGINALNYM PRZEPISIE I JA TEZ TAK ROBILAM, NIE WIDZIALAM JEDNAK ROZNICY MIEDZY TA MASA A MASA BUDYNIOWA ROBIONA DO INNYCH CIAST BEZ WODY.SZCZEZE TO SAMA NIE WIEM CZEMU MA SLUZYC TA WODA,ALE MASA SIE UDAJE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 Dzięki za odpowiedż,kiedyś robiłam często ten placek,dawałam zwykłą masę budyniową z odrobiną alkoholu,teraz jest tyle nowych przepisów że zupełnie o nim zapomniałam,ale teraz MARKOZ na pewno upiekę bo narobiłaś mi ochoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.