Skocz do zawartości

Dekorowanie Ciast


Gość alma

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Do dekoracji wypieków na tzw.szczególne okazje możemy użyc kwiatów/jadalne są nasturcje,bratki,akacja,nagietek /. Smarujemy świeży kwiat rozmieszanym białkiem za pomocą pędzelka i delikatnie obsypujemy go miałkim cukrem.Dekorowanie czekoladą to wiadomo ale przypomnę:czekoladę w/g uznania albo ścieramy na tarce albo np.skrobaczką do warzyw zeskrobujemy grubsze wiórki,zależnie od upodobań. Doskonale sprawdzają się też skórki z cytryny,limonki czy pomarańczy,które najpierw obgotowujemy w wodzie z cukrem ,potem zostawiamy do przesuszenia. Z galaretki rozpuszczonej w mniejszej ilości wody też można przygotować różne ozdoby.Wystarczy tężejącą galaretkę wylać cienką warstwa np.na tacę a po zastygnięciu wycinać dowolne kształty/np.foremką do pierniczków/.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Do dekoracji można też użyc listków czekoladowuch własnej roboty(bardzo efektownie wyglądaja) :arrow: Smarujemy rozpuszczona czekoladą umyty listek czekamy aż czekolada zastygnie i delikatnie odrywamy prawdzimy listek od czekoladowego. Polecam posmarować lewą strone listka ze względu na leprze linie(chodzi o wzorek jaki wyjdzie na czekoladowym listku)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

ja przedstawie taka prosciutka wersje na ciasto kladziemy serwetke o ciekawym wzorze i sypiemy kakao lub cukier puder(z zaleznosci od wierzchu)nasepnie delikatnie zdejmujemy serwetke i ozdoba gotowa.oczywiscie sprawdza sie na masie. kiedys bylam na weselu i widzialam torty udekorowane rozyczkami z masy.kucharka robila to jakos lyzeczka.rozyczki byly przesliczne.niestety do tej pory nie zglebilam tajemnicy wykonania takich rozyczek.moze ktos zna te technike???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś kojarzę...moja mama lata temu robiła coś takiego z masła,trzeba to potem mocno schłodzić by sie nie rozpłynęło. Nabierała łyżeczką masło i jakoś to palcami zlepiała formując płatki różyczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kiedyś widziałam bardzo fajną dekoracje deseru. Należy przyrządzić karmel. Jeszcze gorący (za pomocą patyczka lub łyżeczki) powolutku cieniutkim strumieniem polewamy wierzchnią część łyżki wazowej. Najpierw wokoło (wzdłuż) brzegów, a następnie od jednego brzegu do drugiego przez "grzbiet" łyżki (tworząc jakby kratke, mogą być również fale). Starajmy się dosyć gęsto pokryć powierzchnie, by owa konstrukcja była nieco trwalsza. Gdy ostygnie (ztwardnieje) delikatnie zdejmujemy ją z łyżki. Robimy drugą w identyczny sposób "połówke". Na talerz kładziemy jedną "półkulę" do środka można włożyć co sie zechce - lody, owoce pieczone z polewą - i przykrywamy drugą (tworząc kulę). Można poszukać w kuchni lub stworzyć za pomocą (np folii aluminiowej) ciekawe formy które pokrywamy karmelem, oczywiście tak by można było je zdjąć :razz:; bądź też na gładkiej powierzchni tworząc różne wzory, postacie itp. Zamiast karmelu można spróbować zastosować rozpuszczoną czekoladę. Jeszcze innym sposobem jest wylepianie różnych krztałtów z marcepanu (jedno kolorowego lub wielo kupując w sklepie albo barwiąc barwnikami spożywczymi).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.