Katarzyna Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2007 Kiedyś za dawnych czasów był w sprzedaży Pekrol czy jakoś tak to była gotowa mieszanka do peklowania, obecnie widziałam tylko sól peklującą i wszystko było by ok lecz producent nie napisał jak z nią postępowac, o ile dobrze pamiętam zamieścił tylko na jaką ilośc mięsa jest przewidziana, ani co z nią zrobic czy rozpuścic czy na sucho, jak długo ma w tym byc nic :lol: :lol: a przecież to istotne jak za krótko źle jak za długo też. Mój mąż bardzo lubi goloneczki peklowane i muszę kupowac gotowe :D Proszę o wiadomości może jeszcze trafię na tą sól to bym była bardzo wdzięczna :D Pozdrawiam :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2007 http://kuchnia.kisa.pl/przepis.php?nr=55&hm=mieso/left powyżej masz link na temat peklowania,jak coś znajdę to dołączę. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=14 a to jest inny na ten temat. życzę udanych wyrobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 12 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2007 Dzięki Basga ! Poszukam jeszcze może coś znajdę jak peklowc solą peklującą, a może ktoś będzie wiedział i się odezwie :) :P Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 Peklowanie szynki./przepis na 7 kg szynki!/ Natrzeć szynkę 30 dkg soli i czosnkiem.Następnie włozyc szynkę do garnka,przykryć denkiem, a następnego dnia zalać solanką. Solanka-3l wody,16dkgsoli,5g kolendry,10g saletry,20g cukru,4 listki laurowe,15 ziarenek pieprzu,2 ząbki czosnku,3 gożdziki. Po przegotowaniu i ostudzeniu solanki zalać mięso,zostawić na 20 dni. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 8 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 Witam! Super a czy z solą peklującą robi się w ten sam sposób? Sól peklującą widziałam w sklepie ale saletry nie, muszę poszukać może dzieś trafię to wyprubuję na golonkach. :wink: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Po tygodniu peklowania karkówki,dzisiaj było wędzenie :grin: Na święta baleronik jest,a ten zapach... :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Mac,ale super karczek...u mnie też już szyneczki i boczusie gotowe...my nie związujemy tylko zakładamy taką specjalną siatkę na wyroby tuż przed włożeniem do wędzarni i wyglądają jak ze sklepu,ale smak nie ten sam...o niebo lepszy...zresztą kto sam wędzi to wie o czym mówię :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 To moje wiazanie nie za bardzo mi wychodzi,gdzie mozna kupić taką siatkę? Dzięki. :oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Taką siatkę kupujemy w sklepie,gdzie można dostać flaki do napełniania kiełbas,kaszanek itp.saletry,soli peklującej,foremek do pasztetów.W innych sklepach nie widziałam.Zapytaj,może w pobliżu Ciebie też jest taki sklep z siatką do swojskich wyrobów :oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 No,no :oops: na mnie na wsi też czekają takie domowe wyroby...już nie mogę doczekać się niedzielnego śniadania :oops: . Moja mama też kupuje takie siatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.