ina12 Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2007 Mała cukiernia pana Jana Niewojskiego ze Świtowa znana jest ze znakomitych napoleonek. Przepis ten posiadam z prasy. Do kremu który podaję należy upiec dwa blaty cieńko rozwałkowanego na 5 mm ciasta francuskiego w temp. 220* C i przełożyć je kremem. Krem: 6 żółtek 1/2 l mleka 1/2 laski wanili 30 dag mąki ziemniaczanej 10 dag cukru pudru Mleko z laską wanilii gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Wyjmujemy wanilię, a gorące mleko wlewamy powolutku do żółtek ubitych wcześniej z cukrem i maką. Cały czas mieszając gotujemy na maleńkim ogniu, aż krem zgęstnieje, a następnie zacznie rzednąć. Zdejmujemy garneczek z ognia, lekko studzimy, a następnie wkładamy do większego naczynia z zimną wodą i dalej mieszamy, aż krem osiągnie pożądaną gęstość. Smarujemy nim dolny blat ciasta, przykrywamy drugim, lekko dociskając. Gdy krem całkiem stężeje, kroimy ciasto na kwadraty i posypujemy cukrem pudrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2007 Witam Cię serdecznie Ina! Dziękuję za przepis. Ciasto kupię gotowe, bo jeszcze nie piekłam francuskiego. Widziałam ciasto surowe francuskie w Biedronce, ale krem wykonam według Twojego przepisu. Czy do tego kremu rzeczywiście nie dodaje się ani grama tłuszczu? Pozdrawiam. Renata :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2007 Witaj Reniu! Sprawdziłam tłuszczu do kremu się nie dodaje, a na temat drożdżówki odpisałam. Pozdrawiam serdecznie. Halina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karola91 Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2007 a czy zamiast laski wanili moze byc cukier waniliowy albo aromat waniliowy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 22 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2007 Wanilię w laskach można kupić. Olejku bym nie dodała, cukier waniliowy jest słodki i nie wiadomo o ile trzeba by było zmiejszyć ilość cukru pudru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karola91 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2007 dziekuje za odpowiedź :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pola Połetek Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2007 A ja mam inny jeszcze przepis na krem tego rodzaju. Mój syn uwielbia kremówki, a nie może jeść mąki ziemniaczanej więc robię mu z takiego przepisu: 3 całe jajka 5 łyżek cukru 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy 1 łyżka masła (z kopką) Mleko zagotować i wlać do wymieszanych jajek z cukrem i mąką energicznie mieszając. Zagotować wszystko razem (najlepiej w garnku do gotowania mleka – nie przypali się) dodać cukier waniliowy i masło. Przykryć talerzem i odstawić do wystygnięcia. Chłodnym przełożyć upieczone ciasto francuskie. Jeśli ktoś z was spróbuje dajcie znać! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.