Skocz do zawartości

Pączki Ptysiowe


Rekomendowane odpowiedzi

6 dag margaryny 15 dag mąki 4-5 jaj szczypta soli szklanka wody szczypta proszku do pieczenia Wodę z margaryną zagotować,dodać sól i wsypać mąkę cały czas energicznie mieszając.Kiedy ciasto będzie lśniące zestawić z ognia i poczekać aż ostygnie.Do wystudzonego ciasta wbijać po jednym jajku i cały czas miksować.Na końcu dać proszek do pieczenia.Tak przygotowane ciasto wyciskać szprycą do dekorowania tortów na głęboki tłuszcz.Pączki powinny mieć kształt kółek z dziurką,niestety jest to trudne do uzyskania i mi zazwyczaj wychodzą takie sobie zawijaski.Po upieczeniu osuszyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i koniecznie polać lukrem.W sam raz na tłusty czwartek.Życzę smacznego.Gabi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jeśli moge coś podpowiedzieć: otóż lepiej ciasto wyciskać na pocięte kwadraty z papieru i z papierem zanurzac w tłuszczu-papier usunąć i smażyć na złoto. W moim przepisie są to gniazdka poznańskie,aż mi ślinka leci..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłam je ostatnio w sobotę i pomyślałam że może ktoś zechce skorzystać z tego przepisu.Basga jak pierwszy raz dawno temu pikłam te pączki to właśnie tak próbowałam,ale mi nie wychodziło,więc zaczęłam wyciskać ciasto prosto na tłuszcz.Może nie są tak ładne ale myślę że równie smaczne.Mój mąż po prostu je pochłania-dosłownie.Jak będę robiła następnym razem to jeszcze raz spróbuję tak jak Ty basga.Dzięki za radę.Gabi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Upiekłam Twoim sposobem basga i wyszły mi piękne kółka z dziurką,ale moim sposobem jest trochę mniej zachodu,bo po prostu ciasto nakładasz do szprycy i bach do gara!Ale jak będę robiła dla gości to z Twoim sposobem. Pozdawiam.Gabi. :grin: :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też zrobiłam wczoraj, ale zdjęcia nie zamieszczam bo moje nie wyglądały tak apetycznie. Były troszeczkę bardziej przypieczone, ale to mój stały problem. Chyba chodzi o temperaturę tłuszczu, jak nie przypiekłam to w środku surowe. W smaku były bardzo dobre i chętnie zostały pożarte. Tyle, że coś ostatnio mój żołądek nie bardzo przyjmuje smażone.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.