Emillia Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Sos do spaghetti robiłam zupełnie inaczej, z przepisu mojej mamy... Jest szybki, tani i prostu... Moja rodzina uwielbia to danie i myślę że czas na zmiany... w przyszłym tygodniu postanowiłam skorzystać z Twoje przepisu Marra :-) Bardzo dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
powsinoga Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 ekstra, zaraz pędzę wypróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwuśka Opublikowano 5 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 hej :) Ja robiłam podobny sosik tylko daje jedna średnią cebule podsmażam ja troszkę, następnie dorzucam mięso mielone i dopiero później pomidorki czosnek i przyprawki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smakoszka02 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Jak tak polecacie to rzeczywiście trzeba wypróbować. Też lubię spaghetti, więc z chęcią skosztuję. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asgrid Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Robię podobny sosik, tylko na początku podsmażam cebulę na oleju wymieszanym z chilli. Lubię ostrą kuchnię, dlatego potrafię dać dwie-trzy łyżeczki pieprzu cayenne. Wtedy jest dopiero wyborne :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tred102 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Każdy ma swój unikalny przepis na sos do spaghetti - podobnie jak na kotlety, zupę ogórkową czy sałatkę warzywną - niby to samo danie, a jednak zawsze smakuje inaczej. Może właśnie dlatego własny idealny sos à la bolognese często pozostaje pilnie strzeżoną tajemnicą. Czas to zmienić! ;) Moim sekretem jest świeżo zmielone mięso, dodatek samodzielnie ususzonego oregano z ogrodu mamy, czerwona cebulka i łyżeczka brązowego cukru dodawana do sosu. Gdy nie mam chilli dodaję sos sambal oelek, którego słoiczek zazwyczaj stoi otwarty w lodówce. W sezonie natomiast dobry sos nie obejdzie się bez bardzo dojrzałych, słodkich malinowych pomidorów :) Co jest Waszym sekretem? :) SKŁADNIKI (na 2 porcje ): 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula czerwona pokrojona w piórka 250 g świeżo zmielonego mięsa z chudej łopatki wieprzowej 2 duże ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 łyżka suszonego oregano (z własnego ogrodu) 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 liść laurowy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka całych pomidorów 1 łyżeczka sosu sambal oelek (lub 2 szczypty chili w proszku) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 płaska łyżeczka soli morskiej (2 szczypty) świeżo mielony pieprz oraz: 200 g makaronu spaghetti 1 łyżeczka soli 4 łyżki oliwy z oliwek parmezan, świeżo tarty granda padano czy Bursztyn 1 łyżka posiekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, przez kilka minut mieszając. Dodać mięso oraz czosnek i podsmażyć do momentu całkowitego ścięcia. Następnie dodać zioła, liść laurowy, koncentrat i pomidory z puszki wraz z sokiem (pomidory rozgniotłam w dłoni). Dusić razem do odparowania połowy płynu. Sos nie może być zbyt gęsty ani też wodnisty. Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Makron ugotować w 2 litrach osolonej wody z dodatkiem 2 łyżek oliwy, al dente, wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzić, przelać ciepłą wodą na sicie i ponownie umieścić w garnku, wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Makaron na talerzu można jeszcze oprószyć pieprzem. Podawać z sosem, posypany parmezanem i natką pietruszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armenika Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 W pełni zgadzam się, że sos do spagetti spod wprawnej reki każdej kucharki smakuje inaczej. Kazdy lubi troche inne przyprawy i ma swój mały sekrecik. Ja uwielbiam zioła i carry, moja przyjaciółka ubóstwia czosnek, a mama nie przepada za ostrą kuchnią. Ale każde spagetti jest niepowtarzalne i pewnie dlatego nigdy się nie nudzi :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marysi_co Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Ja do mojego spaghetti dodaję mnóstwo czosnku bo go uwielbiam ;) Nie może też zabraknąć suszonych pomidorów i bazylii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.