mela Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 Oto pyszny smakołyk BISZKOPT Z 6 JAJ SKŁADNIKI 6jaj 1szklanka cukru 1szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE Białka ubić na sztywno dodać cukier i żółtka.Dodac mąkę zmieszoną z proszkiem i lekko wymieszać. Albo upiec swój sprawdzony biszkopt SKŁADNIKI 1litr Kubusia<smak, jaki kto lubi> 3 budynie śmietankowe z cukrem Ugotować budyń w/w składników WYKONANIE Przekroić biszkopt i przełożyć gorącym budyniem 0,5 litra śmietany 30% ubić dodać 1 łyżkę cukru pudru,do tego dodać 2 lekko stężone galaretki cytrynowe rozpuszczone w dwóch szklankach wody i położyć na biszkopt,posypać startym" GRZEŚKIEM" Smacznego powiem tylko, że moim dzieciom bardzo smakował i nie tylko:)))))))))))) Oto__pyszny_smako_yk.doc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 To jest ulubione ciasto moich dzieci tylko trochę inaczej je składam.Biszkopt piekę na 4 jajkach i go nie przekrawam,wylewam na ciasto budynie z kubusiem,układam na gorącym herbatniki i na wierzch daję śmietanę ubitą z zagęstnikami,posypuje gorzką czekoladą.Może być bez herbatników,polecam to ciasto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mela Opublikowano 1 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2007 Ciesze sie że smakuje,czasmi nie pieke biszkoptu,tylko kupuje w Albercie lub Lidlu podłużne biszkopty,taka duza paczka kosztuje około 5zł i przekładam. Ostatnio upiekłam i przyniosłam do pracy wszystkim smakowało:)))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JustynaZ Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2007 Właśnie szukałam coś dla dzieciaków i powiem, że bardzo mnie zainteresował ten przepis, trochę w wykonaniu przypomina mi Lambadę zamieszczoną przez Dorotkę, ale na pomysł użycia zamiast soku pomarańczowego np.Kubisia to chyba bym nie wpadła. Może zrobię to ciacho na urodziny chłopców (obydwóch mam akurat z kwietnia) w formie tortu. Mam tylko pytanie, czy masa budyniowa po stężeniu jest krucha i w miarę łatwa do krojenia, bo przyznam się, że robiłam podobną masę z soku pomarańczowego ale użyłam do niej masła? (pewnie i smak przez to inny). Czekam na odpowiedź :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mela Opublikowano 1 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2007 Witam,zrób to ciasto Justynko a nie pożałujesz ,co do masy musisz gorącą wysparowac biszkopt,bardzo fajnie sie kroi ,SMACZNEGO :wink:))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JustynaZ Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2007 Dziękuję za tak szybką odpowiedź, czyli jednym słowem mam już torcik na urodziny chłopców. Pewnie jak będzie w nim Kubuś to się ucieszą. Pozdrawiam, Justyna. :wink: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JustynaZ Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2007 Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie galaretek:czy rozpuszcza się je w mniejszej ilości wody czy zgodnie z inofrmacją na opakowaniu?Czasami jest to dosyć istotne, aby masa nie wyszła za twarda albo znowu za miękka. Czekam na opowiedź. Z pozdrowieniami, Justyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mela Opublikowano 2 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2007 Justynko 2 galaretki rozpuszczone w dwóch szklankach wody papa miego dnia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2007 Witam! Narobiłyście mi ochoty na tego Kubusia :wink: więc teraz proszę mi doradzic jakiego Kubusia mam kupic żeby budyń nie wyszedł mdły ( chłopaki już wyrośli z Kubusiów i nie mam pojęcia jaki wybrac) Pozdrawiam :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JustynaZ Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2007 Melu, dzięki za szybką odpowiedź, tak sobie właśnie myślałam, że galaretki muszą być rozpuszczone w mniejszej ilości wody. Kasiu, zaś co do Kubusia, to nie mam pojęcia jakiego Ci doradzić, gdyż chłopców mam małych i nawet takiego z bananem wypiją (dla mnie jest okropnie mdły), może jakaś multiwitamina, albo z coś z pomarańczą lub jabłkiem, sama takie czasami pijam i są całkiem niezłe. Może Mela będzie miała jakiś pomysł. Pozdrawiam, Justyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2007 Ja często robię KUBUSIA i poleciłabym sok z marchewką i pomarańczą,cała moja rodzinka bardzo lubi to ciacho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JustynaZ Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2007 O, właśnie, najlepsza opinia osoby, która ciacho już wykonywała kilkakrotnie. Pewnie sama skorzystam, dzięki Apsik. Z pozdrowieniami, Justyna. :wink: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2007 Dzięki dziewczyny za poradę jak zrbię to się pochwalę :wink: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baśka96 Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 Witaj Melu. Ciasto dzisiaj zrobiłam , jest pyszne!!!!!!Dzieci zą zachwycone, smakuje rewelacyjnie :razz: . Było trochę 'straszno i smieszno' podczas gotowania budyniu ale wszystko skończyło się dobrze. Dzięki za pyszny przepis , polecam wszystkim spróbujcie bo warto.Pozdrawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.