krysia50 Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2007 Witam wszystkich . Jestem bardzo krótko na forum i muszę stwierdzić że fajna ta strona a trafiłam na stronę całkiem przypadkowo bo pierwszy raz zwarzył się krem budyniowy i szukałam pomocy! A teraz podaję wam przepis na ciasto BAKALIOWE - składniki 12 białek 12 łyżeczek cukru - ubić na sztywną pianę 20 dag rodzynek 20 dag orzechów pokrojonych 20 dag migdalów pokrojonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Do ubitej piany dodać bakalie i proszek delikatnie wymieszać oraz wyłożyć na blaszkę wyłożoną folią i wysmarowaną tłuszczem. Piec w nagrzanym piekarniku ok.180stopni tak około 1,10 godz. KREM - 12 żółtek 3 łyżki cukru pudru 1 1/2 kostki masła (może być 1 kostka) 1 czekolada gorzka lub 1 1/2 czekolady jak kto lubi. Żółtka z cukrem ubijamy na gorąco ( na parze) i dodajemy po 1 kostce czekoladę jak ubite to studzimy . Ucieramy masło i dodajemy wystudzone żółtka (powoli).A teraz - WAŻNE -ciasto kroimy nie tak jak tort - tylko kroimy na połowę w blaszce i nakładamy na to krem . Ciasta jest tylko połowę blaszki. Myślę że zrozumiecie i życzę smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2007 Och! Ale pyszne musi być to ciasto. Warto go wypróbować. Dam znać, jak mi wyszło i jak smakowało. Pozdrawiam. Renata :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2007 Witaj Krysiu mam problem :wink: Jesteś na forum od niedawna więc może jeszcze nie trafiłaś na mój post a że moje ciacho przypomina Twoje a skoro zamieściłaś przepis to Tobie się udaję więc może Ty bedziesz wiedziała gdzie popełniam błąd :wink: Pozdrawiam pomocy Przepis który napiszę przepisuję z "Lubię Gotowac" jest to przepis na Wykwintny tort daktylowo-migdałowy Spód: 8 jaj 1 szklanka cukru pudru 15 dag daktyli 10 dag migdałów 10 dag startej czekolady deserowej aromat waniliowy krem:15 dag masła 2 żółtka 15 dag daktyli 10 dag cukru pudru 3 łyżki koniaku Do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa 2-3 łyżki płatków migdałowych Sparzone migdały obrac ze skórki i zemlec, daktyle posiekac drobniutko. Jaja ubic z cukrem pudrem na puszystą masę, wymieszac z czekoladą, migdałami, daktylami i aromatem waniliowym. Przełożyc tą masę do natłuszczonej i posypanej bułką tartą średniej wielkości tortownicy, piec 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Masło utrzec na puch z cukrem -wciąż ucierając- dodając stopniowo żółtka i koniak. Na koniec dodac posiekane daktyle i wymieszac. Wstawic krem na pół godziny do lodówki,żeby nieco zastygł. Dalej nie przepisuję , bo tak daleko nie doszłam Piecze się świetnie wyrośnie jest super, ale jak zaczyna stygnąc opada i nie wiem dlaczego Mimo tego smakuje wyśnienicie. Robiłam go już 3 razy i zawsze wychodzi mi tak samo wyrośnie i zaraz opada krem musiałam wykładac na wierzch . Jest cudownie delikatny, wykwintny niesamowity smak jak taka czekoladowa beza z.... super. Może ktoś robił tego torcika i wie gdzie popełniam błąd na co powinnam zwrócic uwagę Jeżeli zamieszczony prze zemnie przepis jest wbrew przepisom proszę go usunąc, ale nie potrafiłam w inny sposób wytłumaczyc o jaki torcik mi chodzi Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krysia50 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Witaj Kasiu! nie znam tego tortu ale muszę Ci powiedzieć,że podobny problem miałam również korzystając z tego czasopisma i nie tylko ja dlatego jestem ostrożna - a moje ciasto piekłam już niezliczoną ilość razy jest to przepis kucharki która gotuje na przyjęcia weselne itp.Życzę powodzenia a może któraś forumkowiczka piecze podobny tort i mogłaby Tobie poradzić .Udanego wypieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Dzięki bardzo za odpowiedź ! Teraz zrobię z Twojego sprawdzonego przepisu :wink: o efektach poinformuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krysia50 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Kasiu życzę powodzenia i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.