Skocz do zawartości

szukam sprawdzonego przepisu na rybę po grecku


TECLA

Rekomendowane odpowiedzi

1,5 kg filetów rybnych 3 duże marchewki 2 pietruszki 1 por 1seler 3 cebule 1/2 szklanki oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej papryki 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sok z cytryny, cukier, sól Jarzyny umyć i zetrzeć na grubych oczkach, włożyć do dużego rondla z mocno rozgrzanym olejem, podlać kilkoma łyżkami wody, dodać liść laurowy, cukier, sól i dusić około 15 min. Dodaćpotem koncetrat pom., 3 łyżki wody i gotować 10 min. następnie przyprawić sokiem z cytryny i papryką. Rybę umyć pokroić na dzwonki, włożyć do rondla z jarzynami, można w razie potrzeby podlać jeszcze troszkę wodą i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Przełożyć na salaterkę i podawać na zimno z białym pieczywem. Spotkałam się również, że przed włożeniem ryby do rondla panierowano ją. Trochę dłużej schodzi ale jest równie smaczne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rybę smażę panierując w mące i jajku (tłuszcz od smażenia ryby można dodać do zalewy warzywnej, ale niekoniecznie) zalewa: 1kg marchewki 30dag selera 30dag pietruszki 80dag cebuli marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach wrzucić do garnka i zalać dwoma szklankami wody, cebule pokroić w półplasterki i podsmażyć w 3/4 szkl oleju irazem z olejem dodać do podgotowanych warzyw, posolić, popieprzyć, dodać koncentrat pomidorowy (mały słoik) oraz ketchup do smaku (minimum mały słoik), zapomniałabym o dodaniu listka laurowego ok. 3 i ziela angielskiego 3 ziarnka Potem przekładam w miseczce warstwę ryby i zalewy tak podaje się na zimno lub można podawać też na ciepło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

proszę o sprawdzone przepisy i w miarę proste w przygotowaniu :roll: :) proponuję ci zrobić rybę w cebuli i rodzynkami Usmażyc rybe a na tym samym oleju udusić cebule pokrojoną w paski i na to rodzynki i tak dusić podlewając wodą żeby sie nieprzypaliło aż będzie miękkie.Następnie przyprawić keczupem lub przecierem pomidorowym ,pieprzem lub ostrą papryką zalać poukładane ryby napółmisku gorącym sosem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.