renigliwice Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2007 Przepis ten posiadam z Poradnika Domowego. Wypróbowałam go. Pieczeń jest pyszna, stanowi odmianę i alternatywę dla kiełbas i wędlin. A więc: 2 kg świeżego boczku chudego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki vegety, szklanka mleka, natka pietruszki, sól, pieprz. Boczek zemleć w maszynce. Czosnek rozetrzeć z vegetą, dodać do zmielonego boczku, wlać mleko, doprawić solą, pieprzem, posypać posiekaną natką i wyrobić na jednolitą masę. Do wąskiej blaszki wyłożyć masę mięsną, szczelnie zawiniętą w folię aluminiową, i piec ok. półtorej godziny. 100g-415 kcal Gorąco polecam. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behatka Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2007 Piekę z podobnego przepisu, z tym że na 1 kg mielonego boczku daję 1 szklankę mleka z 2 łyżkami wegety. Do środka daję ugotowane na twardo jajka lub polędwiczkę wieprzową. Piekę 1 godzinę w keksówce, której nie przykrywam, tylko górę zwilżam przed włożeniem do piekarnika wodą.Moje dzieci się tym zajadają, wolą od kupnych wędlin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 2 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2007 Ciekawy pomysł Behatko z tą polędwiczką w środku. Na pewno bardzo ładnie się prezentuje , oprócz tego, że oczywiście świetnie smakuje. Dzięki za pomysł. Wypróbuję . Pa :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo_23 Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2007 Ja jeszcze dodaję do masy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dzięki temu pieczeń ciekawie wygląda :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2008 Po wielu miesiącach wreszcie wypróbowałam pieczeń i przyznaję bardzo smaczna.Przepis już wpisany do zeszytu i będzie jeszcze wiele razy służył.Dzięki za przepis i polecam innym :D . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zrobiłam pieczeń z boczku na Święta, rodzince smakowała, więc polecam tą pieczeń :mrgreen: Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam Cię Reniu :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 WITAM !! SMAKOWICIE WYGLĄDA TA PIECZEŃ !!...... CZY DODATEK MLEKA JEST KONIECZNY ? CZY MOZNA GO ZASTĄPIĆ NP. WODĄ ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Dziękuję Dorotko :) Hmmm... myślę, że można spróbować z wodą bądź z bulionem. Może Renia coś jeszcze podpowie, pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Narobiłyście mi smaka i moja pieczeń już w piekarniku. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 :) Ooo... szybka jesteś - napisz Basiu czy Wam smakowała :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 No to piszę :) jeszcze ciepła ale ...PYSZNA!Potem dodam fotę bo oczywiście coś tam zmieniłam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Witam !! Dziekuję Dorotko za rady , zdjecia skutecznie mnie zachęciły :) ....boczek zmielony czeka na pieczenie !!!! - Basiu napisz ,czy dałaś mleko ? , jakoś mi mleko nie pasuje z tłuszczem . Pozdrawiam wieczorowo :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresa178 Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 No to piszę :) jeszcze ciepła ale ...PYSZNA!Potem dodam fotę bo oczywiście coś tam zmieniłam :) I mnie też zaintrygował ten przepis . Właśnie przed chwilą wyjełam z piekarnika .Zapach w całym domu. Zapowiada się pyszne jedzonko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Ta dam..... Tak,dodałam mleko i...sporą garść startej marchewki. :) Robiłam z połowy porcji,tzn.boczku było około kilograma ale mleka też szklankę dałam.Pomimo ze ostygło to przy krojeniu troszkę się kruszy ale kroiłam krajalnicą.Może jakby dodać jajko to bardziej by skleiło?Ale i tak jest pyszne i już przepis poszedł do rodzinki. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.