Skocz do zawartości

Sałatka "gotowiec" Marynowana


Marra

Rekomendowane odpowiedzi

Sałatka, do słoików jako "gotowiec" na 5 minut przed przyjściem gości.

4 kg ogórków

0,5 kg cebuli

1,5 selera

2 pory

0,5 kg papryki czerwonej

0,5 kg papryki żółtej

Selera zetrzeć na tarce (grubsze oczka), pora poszatkować a resztę pokroić w kostkę.

Zalać wszystko razem zalewą i odstawić na 2 godziny a następnie odcedzić.

Zalewa: 9 szklanek wody+ 3/4 szklanki soli

Marynata:

6 szklanek wody

1,5 szklanki octu

2 szklanki cukru

1 łyżeczka gorczycy

1 łyżeczka ziela angielskiego

1 łyżeczka estragonu

1 łyżeczka cząbru

Marynatę zagotowac, przecedzić przez sito. Zalać odcisnięte warzywa marynatą i wkładać do słoików. Pasteryzować 10 min.

W zimie po wyjęciu ze słoików robimy sałatkę z majonezem

Marzanna

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Robiłam tą sałatkę w zeszłym roku i jest rewelacyjna. W tym roku mam zamiar zrobić z podwójnej porcji. Polecam!!! Świetna zarówno do obiadu jak i do sałatek na przyjęcie gości. Ostatnio dodawałam ją do sałatki kebab,pyyyycha!!!Dziękuję za przepis i pozdrawiam :D ;) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.