apsik Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 CIASTO KRUCHE 3 szkl mąki 1 margaryna 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru płaska łyżeczka proszku Ciasto zagnieść i upiec 2 placki. MASA SEROWA 50 dag sera mielonego 3/4 szkl cukru pudru 2 żółtka 1 szkl kremówki 2 1/2 łyżki żelatyny cukier waniliowy Żelatynę namoczyć w 1/2 szkl wody ,podgrzać.Ser utrzeć z cukrem,żółtkami,dodać ubitą śmietanę i żelatynę,dokładnie ale delikatnie wymieszać. MASA JAGODOWA 50 dag jagód[kilka zostawić do dekoracji] poddusić z cukrem,można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. Jeżeli ktoś nie ma jagód można dać dżem. Ciasto kruche posmarować jagodami ,wyłożyć na to masę serową,położyć drugie ciasto,wierzch polukrować i ozdobić jagodami. CIACHO JEST NAJLEPSZE NA DRUGI DZIEŃ. Acha jeszcze lukier, 1 szkl cukru pudru 2 łyżki gorącej wody i sok z cytryny-wymieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 nigdy nie robie ciast w ktorych uzywa sie surowych jaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JustynaZ Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 Ja też jestem ostrożna z surowymi jajkami, dlatego jak w masie jest coś do gotowania np.bydyń to je dodaję do niego i całość krótko gotuję. Uważam jednak, że tam gdzie nie da się tego zrobić to nie ma co przesadzać z tą ostrożnością, wystarczy jajka dostatecznie sparzyć, bardzo często jak nie dodamy np.surowych jajek, to placek traci bardzo na smaku ;-) Takie jest moje zdanie i każdy ma prawo mieć inne. Papatki, Ju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behatka Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 Ciasto zapowiada się wspaniale, ale chyba poczekam na sezon jagodowy, na razie w moich kręgach furorę robi twoja Cytrynka.Papatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 9 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 Jeżeli ktoś kupuje jajka to i owszem boi się tego i owego ,ale ja mieszkam na wsi więc nigdy nie przywiązuje do tego wagi .Na przykład w chatce puchatka też są surowe żółtka a ja i wielu innych robiliśmy to ciasto,ale oczywiście każdy ma swoje zdanie i ja to szanuje. Behatko jeżeli chodzi o jagody to mogą być mrożone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 Apsik mam pytanko czy robiłaś to ciasto także z dżemem? Jeśli tak to jakie jest w smaku bo napewno z jagódkami jest inne niż z dżemem.Aha ile dżemu dodać. Pozdrawiam Ewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 11 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 Przyznam się szczerze Ewo że z dżemem robiła moja znajoma i mówiła że jest dobre.Ja robiłam tylko z jagodami,jeżeli nie mam świeżych to robię z mrożonymi bo mam ich cały zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 11 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 To jeszcze raz ja ,zadzwoniłam do znajomej i już wiem.Dżemu trzeba dać dwa słoiczki ,najlepiej podgrzać w garnku i żeby nie było rzadkie to rozpuścić 1 małą łyżkę mąki ziemniaczanej w odrobinie wody ,wlać do dżemu i zagotować i gorący wyłożyć na kruche ciasto.Bardzo się cieszę,że mogłam pomóc i życzę miłej niedzieli. :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 Apsik dziękuje za odpowiedż. Na razie spróbuje zrobić z dżemem bo niestety jagód jeszcze nie ma w lesie :( . Pozdrawiam Ewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.