behatka Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 Kilka razy z różnych przepisów piekłam faworki, ale zawsze były za mało kruche ;-) . Jeśli ktoś ma sprawdzony przepis, w którym ciasta nie trzeba za długo wybijać, to bardzo o niego proszę :arrow: . Pozdrawiam w piątkowy wieczór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gosia_75 Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 Witaj Behatko! Z tego przepisu robię faworki odkąd pamiętam i zawsze wychodzą rewelacyjne! - 20 dag mąki - 3 żółtka - 4 łyżki gęstej śmietany - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka spirytusu - szczypta soli - 1/2 litra oleju Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, zrobić zagłębienie dodać śmietanę, spirytus, żółtka i sól- całość wymieszać. Ciasto wyrabiać dość długo aż się pojawią pęcherzyki (ja wyrabiam ok. 10 minut). Z tak przygotowanego ciasta uformować kulę i podzielić na trzy- cztery części, przykryć ściereczką aby nie obsychało. Każdą porcję bardzo cienko rozwałkować podsypując niewiele mąki. Lekko podsuszone rozwałkowane placki pokroić nożem na paski ok. 10-15 cm i szerokośc ok 3 cm, a każdy pasek naciąć w środku i przewinąć. Smażyć partiami z obu stron na jasnozłoty kolor. Życzę smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monilek26 Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 Ja robię faworki z tego przepisu http://www.smaczny.pl/forum/index.php?show...&hl=faworki i zawsze wychodzą chrupiące. Nad ciastem nie trzeba za długo "pracować" i wogóle to się je szybko robi. Ja wrzucam wszystko do jednej miski i po prostu zagniatam ciasto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behatka Opublikowano 10 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Monilek, Gosiu bardzo dziękuję za przepisy,po niedzieli biorę się do roboty - dzisiaj baluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amelia1 Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Witajcie!!! A oto mój sprawdzony przepis na faworki, zawsze wychodzą chrupiące i nie robi się długo ciasta. Polecam. Składniki 1,5 szkl. mąki, 5 dag masła lub margaryny 2 żółtka 3 łyż. gęstej śmietany sól łyż. octu cukier puder do posypania olej lub smalec do smarzenia Wykonanie Do mąki dodać tłuszcz i dokładnie posiekać. Wbić żółtka, dodać śmietanę. Jak wszystkie składniki się połączą dodać sól i ocet. wyrobić ciasto. Gdy będzie już jednolite podzielić na dwie części. Kazdą z nich rozwałkować. Placki pokroić nożem na paski ok. 10-15 cm i szerokośc ok 3 cm, a każdy pasek naciąć w środku i przewinąć. Smażyć partiami z obu stron na jasnozłoty kolor. Wykładać na osobny talerzyk lub bibułkę lub papierowy ręczniczek aby obciekły trochę z tłuszczu, następnie posypać pudrem. Zyczę udanych i smacznych faworków. Podrawiam Amelia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.