Skocz do zawartości

Polska " Chałwa "


renigliwice

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłam, myślę, że ciekawy przepis na chałwę, który wypróbowałam, trochę zmodyfikowałam. Trochę słodka, ale taka musi być. Chałwa zawsze jest bardzo słodka. Oto składniki: 1 i 1/2 szklanki cukru 2 szklanki wody 1 szklanka kaszy manny 12,5 dkg masła aromat według uznania- ja użyłam migdałowego (waniliowy, pomarańczowy, rumowy albo arakowy) garść posiekanych orzechów Z cukru i wody ugotować syrop o konsystencji śmietanki--- gotować 25 minut. W rondelku rozgrzać masło, wsypać kaszę mannę i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając drewnianą łyżką do chwili, aż kasza wchłonie cały tłuszcz i nabierze złotego koloru. Do kaszy wlać syrop cukrowy, aromat i dokładnie wymieszać, by powstała jednolita masa, dodać też aromat Masę przełożyć do natłuszczonej salaterki żaroodpornej i wstawić do letniego piekarnika na 20 minut. Następnie ugnieść w salaterce. Ja od razu przełożyłam masę na talerz, nadałam jej odpowiedni kształt i posypałam mielonymi migdałami oraz płatkami migdałowymi. Można posypać też posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem. Pozdrawiam i życzę smacznego!!! :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.