Marra Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2007 Bardzo smaczne ciasto z jabłkami, naprawdę polecam. Składniki: - 3 szklanki mąki - 2 szklanki cukru - 9 dużych jaj - 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 czubata łyżka kakao - 3/4 szklanki oleju - 1 łyżka cynamonu - 3-4 szklanki jabłek pokrojonych w kostkę (można wymieszać z orzechami i rodzynkami) Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka i na końcu olej. Około pół szklanki mąki (z tych 3) dodać do jabłeki wymieszać, resztę mąki wymieszać z sodą, cynamonem i kakao i dodać do ciasta. Na końcu dodać jabłka i wymieszać. Posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę. Pieczenie ok 40 min ok 200 0C. Smacznego!!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bernimek Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Mhm ... skoro ciasto ciemne to z pewnością z kakao ... A jaka ilość kakao ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marra Opublikowano 24 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Bernimek bardzo bardzo dziękuję za uważne przeczytanie przepisu. Kakao po prostu zjadłam :wink: . Już zmieniłam, ale dodam, że robiłam bez kakao i też był dobry. Jutro go robię :wink: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bernimek Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 Zrobiłam to ciasto wczoraj. Jest smaczne i już go prawie nie ma. Dodałam dwie łyżki kakao. Natomiast chciałam jeszcze dodać (jeśli mogę), że 3-4 szkalnki pokrojonych jabłek w kostkę to po prostu 3-4 średniej wielkości jabłka. Jednak dałam więcej bo u mnie rodzinka przepada za jabłkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JustynaZ Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 Ciasto polecam, bardzo smakuje całej mojej "ferajnie", wykonuję go z nieco mniejszych proporcji (taki mam przepis), mam go w swoim kajecie pod nazwą "Salceson". Piekłam je z różnymi jabłkami, ale najlepiej chyba smakują nam Antonówki. Niewykluczone, że w najbliższym czasie skorzystam z powiększenia składników wg Twojego przepisu Marro, będzie go zawsze więcej do pałaszowania. :grin: Pozdrawiam serdecznie, Justyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.