Dorota Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2004 Najzdrowsze są soki ze świeżych warzyw i owoców, z czystych i ekologicznych upraw. Co o sokach warzywnych warto wiedzieć? * chronią nas przed chorobami serca i przed nowotworami; * działają oczyszczająco i wspomagają odchudzanie, zaleca sie tutaj soki z ananasa, winogron, cytryny i grejpfruta lub z pietruszki i selera; * dostarczają organizmowi witamin, błonnika i mikroelementów; * zawierają m.in. wapń, fosfor, selen, cynk, a także beta-karoten. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 Dosyć często robię w domu soki,najczęściej to jabłko-marchew ale czasem dorzucam buraka czerwonego czy pomarańczkę,czasem jakiś seler się trafi czy kiwi,zależy co znajdę w lodówce :grin: .Jak mnie "najdzie" to parę dni piję szklanicę soczku zamiast kolacji :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 Ja najczęściej robię sok z marchewki,jabłka i banana,a w sezonie-marchew,jabłko i maliny,mmm aż mi ślinka cieknie na samą myśl,chyba sobie dzisiaj zrobię :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 Noooo,a jaka ładna cera się robi po marchewce :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monisia Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 no ja zaczelam od tego roku..staram sie codziennie ale nie daje rady...ale pije ze 3-4 razy w tyg szklanke z marfewy...i nawet najedzona po tym ejstem :grin: i pyszotka :grin: ale własnie nieznam zadnych przepisów na soki..zaznaczam ze niemoge buraków...moze macie jakies soposoby?podajcie?? warzywne głownie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 Monisiu-to zależy co lubisz i co Twój organizm toleruje,ja np.lubię buraki ale tylko z jakimiś innymi dodatkami bo same smakują jak błoto :grin: . Spróbuj selera,sok z kiszonej kapuchy,rzepę,to niekoniecznie muszą być tylko warzywa,wrzuć jakiś owoc i skombinuj ulubiony smaczek.Ja robiłam nawet z posianej na oknie rzeżuchy,zawsze to trochę żelaza i siary człowiek przyswoił :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 Ja natomiast lubię i robię sok z pomidorów.Miksuję,dodaję drobno posiekaną cebulkę lub szczypiorek,troche pieprzu,soli i gotowe.Zimą,kupuję sok w kartonie i tak samo :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainoh7 Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 no a co, te w kartonach np. pomidorowe czy inne warzywne sa niezdrowe? złe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 Soki w kartonach nie powinny i nie moga byc porównywane z sokami "własnej" produkcji. Soki dostępne w sprzedaży na rynku są poddane takiej obróbce w trakcie produkcji że ich wartość odżywacza zdecydowanie spada jak i zawartość np. enzymów zdrowotnych które są unicestwiane przez wysoka temperaturę w trakcie sterylizacji produktu. Prawda jest taka że producenci muszą dodawać do soków witaminy syntetyczne a to jest juz duża różnica w porównaniu z sokiem przygotowanym w domu w sokowirówce. Soki "domowe" zawierają naturalne witaminy, minerały i enzymy które są o niebo lepsze niz ich syntetyczne odpowiedniki (ww naturalne składniki są bardzo łatwo przyswajalne przez ludzki organizm, szybko dostaja się do krwiobiegu organizmu). Pozwolę sobie postawić kolejne pytanie: to dlaczego nie lepiej jeść od razu surowe warzywa // owoce? Odpowiedz jest prosta. Warzywa tudzież owoce w postaci stałej muszą przejść cały proces trawienny by uwolnić ukryte w sobie wartośći (może to trwać nawet do kilku godzin). Pamiętajmy również że proces trawienia wymaga zdrowego układu trawiennego. Warzywa / owoce w postaci soku natomiast są, jak już wyżej zostało powiedziane, bardzo szybko i łatwo przyswajalne. Należy jednak nadmienić iż w trakcie przygotowywania soku wytracany jest błonnik. ps. soki polecane są przy wielu schorzeniach jako jeden z elementów diety wspomagającej, klikając TU znajdziemy listę schorzeń oraz przepisy na soki które są zalecane jako uzupełnienie diety...strona po angielsku ale chętnie pomogę pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aneta583 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 De Large na tej stronce która podałeś znalazłam kilka chorób które mnie interesowały i naprawdę świetne te wskazówki co do soków przy danej chorobie.Dochodzę do wniosku że marchewka mimo wszystko jest niezbędna przy niemal każdej chorobie :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.