Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

I znowu nastał czas przeziębień i grypy.Dlatego myslę, że komuś może przyda się przepisik na miksturkę wzmacniająca (kiedys znalazłam go w jakims czasopiśmie),którą juz robiłam i nawet teraz stosuję,bo cos zaczęło mnie drapać w gardle :mrgreen: i widzę poprawę. WZMACNIAJĄCA KURACJA CZOSNKOWA: Obraną główkę czosnku przecisnąć przez praskę i wrzucić do słoiczka. Dodać 5 łyżeczek miodu i sok wycisnięty z 2 cytryn. Wymieszać dokładnie składniki. Zamknąć słoiczek i odstawić na 3 dni do lodówki. W przypadku przeziębienia zażywać codziennie (aż do ustapienia choroby) po 2 łyżeczki dziennie (jedną rano i jedną wieczorem). Aby podnieśc odporność stosować syrop 2 razy w tygodniu po 1 łyżeczce. Smak mikstury można złagodzić dodając ją do letniej herbaty - nie gorącej,bo wysoka temp. zabija witaminy. Jak wiadomo czosnek to naturalny antybiotyk (allicyna),zawiera równiez sporo witamin i mikroelementów. Pomaga zwalczać bakterie,wirusy i pasożyty.Usprawnia też działanie układu krwionośnego i podnosi odporność organizmu (tekst zaczerpnięty z artykułu).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podobny syrop robię oto przepis polecam: Główka czosnku (przecisnąć przez praskę) 6 łyżek miodu prawdziwego 3 cytryny (sok wyciśnięty) 1 szklanka wody przygotowanej zimnej Wszystkie składniki wymieszać wstawić do lodówki na 24 godziny po tym czasie przecedzić do butelki pić 3 razy dziennie po łyżce. Jak ktoś nie może wypić to można rozcieńczyć wodą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja musze wam powiedziec, ze zawsze jak chwyta mnie przeziebienie to odrazu parze zwykla lub malinowa herbate z cytrynka i miodem. Do tego kuracja antybiotykowa ;p czyli kromka chleba, maselko, wciskam w maslo kawalki czosnku i posypuje solá lub wegetá :mrgreen: Wiem, ze zapach dlugo sie utrzymuje ale na drugi dzien jak reka odja :neutral: Albo tez pamietam z dziecinstwa babcine sposoby : mleko maslo czosnek miod :-? Ale syrop z cebuli tez pamietam, ;p To bylo tak cebule zasypac cukrem i wycisnac cytryne, odstawic na jakis czas az pusci sok :? Teraz jak jestem w ciazy musze sie bronic naturalnymi, domowymi sposobami :o Pozdrawiam was serdecznie i drogie Kobitki nie dajmy sie grypie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.