Skocz do zawartości

Czarne Kluski


julka_s

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dorotko!!! Bardzo, bardzo Ci dziękuję za ten przepis, no i jeszcze te piękne zdjęcia. Wypróbuję w niedzielę. Kluski ciemne rzadko goszczą na moim stole , częście białe (choć je bardzo lubię). Pozdrawiam Cię gorąco. Renata P.s. Przepis dostałaś od Babci? Przekaż jej pozdrowienia i podziękowania. :wink: :razz: :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, to jest przepis Babci :wink:

Babcia zawsze robi te kluseczki na oko, ale teraz robiłyśmy razem i wszystko ważyłam :arrow:

Te kluseczki można robić też z ziemniaków, które nam zostaną z poprzedniego dnia. Tak też najczęściej robi Babcia, jak jej zostaną gotowane ziemniaki z soboty to w niedziele dodaje do nich tarte ziemniaki, mąkę, jajko i ... kluseczki gotowe :wink:

No troszeczkę pracochłonne są, ale można je zrobić większe i wtedy szybciej je zrobimy :arrow:

Dzięki dziewczyny za pochwałę zdjęć :razz:

Ps. Reniu - Babci podziękuję i pozdrowię ją - na pewno się ucieszy, dziękuję :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ewuniu!!! Ja natomiast do klusek śląskich białych dodaję tylko mąkę ziemniaczaną, nie dodaję pszennej i wcale nie wychodzą gumowate. Wszystko zależy od ilości dodanej mąki. Podobnie jest z kluskami ciemnymi. Pa. Renata :wink: :razz: :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ewuniu te kluski zaraz po ugotowaniu są bardzo mięciutkie, jednak jak zostaną na drugi dzień to troszeczkę twardnieją.

A jak zostaną mi na drugi dzień to je obsmażam na patelni - też są dobre :razz:

Ineczko dziękuję za pochwałę moich zdjęć, a Babci oczywiście podziękuję. Ineczko spróbuj tych kluseczek bo warto :arrow:

Julka mam nadzieję, że te ciemnie kluski będą Ci smakować :razz:

Pozdrawiam serdecznie :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ta czerwona kapusta na zdjęciu to kapusta z przetworów mojej mamy, robiła ją w tamtym roku - wyszła jej bardzo dobra w smaku i taka "chrupiąca". Z moją mamą będę widziała się w niedzielę, to zapytam o przepis i się nim podzielę :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.