Dorota Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 Przepis na sałatkę z czerwonej kapusty: 5 kg czerwonej kapusty 2 kg cebuli 3 kg jabłek 3/4 szklanki soli 400 ml octu 10% 1 szklanka cukru 3 1/2 litra wody Czerwoną kapustę poszatkować, posolić i zostawić na 24 godziny. Cebulę również poszatkować, posolić i zostawić na 24 godziny (w osobnym naczyniu). Na drugi dzień z kapusty odcisnąć sok i przełożyć ją do dużego garnka. Następnie do kapusty wlać ocet i wymieszać. Wodę z cukrem zagotować i gorącą wlać do kapusty z octem. Wymieszać i garnek z kapustą położyć na ogniu, gotować około 15 minut. Następnie dodać cebulę i starte na tarce o dużych oczkach jabłka (bez skórki). Całość wymieszać i gotować jeszcze około 15 minut. Przyprawić do smaku solą i cukrem. Gdyby zdarzyło się tak, że z kapusty wyparowała woda, to należy wlać do garnka około 1 litra wody i ponownie zagotować. Garnek z kapustą zdjąć z ognia, po około 20 minutach, gdy kapusta trochę ostygnie, wykładać ją do słoików wraz z wodą (tak żeby kapusta nie była sucha). Słoiki zakręcić i pasteryzować około 10 minut. Smacznego :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marra Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 Dorotko przy ilościach soli i wody u mnie są widoczne pytajniki. :grin: Umieść przepis w przetworach bo tutaj zostanie zapomniany, a przyznam, że ciekawy. :razz: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 Ooo... dziękuję Marra, coś mi zjadło ułamki, ale już to poprawiam :grin: Przepis umieszczę na stronie głównej (w przetworach), a tutaj dam linka do tego przepisu, tylko na razie nie miałam zdjęcia tej kapusty i dlatego tymczasowo przepis umieściłam tutaj :razz: Dziękuję Ci Marra :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.