Anusia40 Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2004 Składniki: Ciasto: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1/2 szkl. gorącej wody 1 1/2 łyżki żelatyny 5 białek 1 szkl. cukru Polewa: 1/2 kostki margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru Wymieszać dokładnie składniki na ciasto i piec w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. Następnie w gorącej wodzie rozpuścić żelatynę. Ubić pianę z 5 białek i dodać cukier oraz zimną żelatynę. Wymieszać i rozłożyć na cieście. Następnie rozpuścić margaryne na wolnym ogniu i dodać cukier, kakao i gdy polewa wystygnie to dodać roztrzepane jajko i energicznie wszystko wymieszać. Polać polewą na wystygłą pianę. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2007 Wszystko pięknie :smile: ,tylko zastanawia mnie to jajko w polewie :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2007 Ja TEŻ MAM PRZEPIS NA POLEWĘ DO KTÓREJ DODAJĘ JAJKO ALE ZARAZ PO ZDJĘCIU Z OGNIA NIA CZEKAM AŻ WYSTYGNIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2007 Podałam na forum przepis na polewę na ciasto z całym jajkiem,polewam tą polewą różne ciasta i zawsze się udaje...nie jest twarda i ładnie się świeci,ale nie spływa z ciasta,dobra jest do polania metrowca :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ela52 Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2007 Korzystam z przepisu Doruni na polewe do ciasta z jajkiem ijest bardzo dobra.Przy krojeniu sie nie kruszy. :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2007 Bardzo się cieszę Elu,że korzystasz z przepisu na moją polewę i że Tobie smakuje :smile: :smile: :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2007 Ja też robię od lat polewę z jajkiem i jestem bardzo zadowolona. Jajko dodaję od gorącej margaryny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.