Skocz do zawartości

Co Upiekliście Na Niedzielę Lub Co Pieczecie?


renigliwice

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję bardzo, podaję przepis:

6 jajek

1 maslo

1,5 szkl. cukru

2 szkl. mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

6 łyżek oleju

1 kieliszek wodki

aromat lub proszek cytrynowy-jesli dostepny

skorka otarta z 1 cytryny

Bialka odzielic od zoltek. Zoltka utrzec dobrze razem z miekkim maslem, olejem i cukrem. Dodac wodke, aromat lub proszek cytrynowy,otarta skorke z cytryny,wymieszac. Make z proszkiem do pieczenia wymieszac i przesiewac po trochu do masy. Na koniec ubijamy piane z bialek ze szczypta soli i delikatnie laczymy z ciastem (na malych obrotach miksera lub lopatka). Ciasto przekladamy do wysmarowanej maslem i wysypanej maka podluznej formy keksowej (30 cm) i pieczemy w podgrzanym wczesniej piekarniku w 180°C ok. 50 min. Po pierwszych 10 minutach otwieramy drzwiczki i robimy naciecie wzdluz ciasta ostrym nozem.

( mozna tez upiec w formie na babkę z kominkiem )

Po upieczeniu mozna babke polukrowac lub posypac cukrem pudrem. ciasto zawiniete szczelnie w folie zachowuje swiezosc przez kilka dni. Polecam!

Tu tez link na extra.smaczny.pl

https://extra.smaczny.pl/przepis,ulubione_i_sprawdzone_przepisy_asi_wielkanocna_babka_cytrynowa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.