Skocz do zawartości

Zapiekanka Z Gyrosem


Justyna.K

Rekomendowane odpowiedzi

Zapiekanka z gyrosem

Składniki:

:arrow: ziemniaki ok.0,5 kg

:wink: filet z kurczaka ok.60-80 deko

:arrow: przyprawa gyros + przyprawa do zapiekanek (kotany )

:wink: por

:razz: śmietana 18%

:razz: ser twardy 30 deko

Ziemniaki obrać pokroić w plasteki, filet pokroić w kostkę i natrzeć przyprawą gyros odstawić.Por pokroić, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach .Następnie mięso podsmażyć na patelni i duścić ok.10 min.

Naczynie żaroodporne nasmarować margaryną i układać:

ziemniaki

przyprawa do zapiekanek

por

mięso

śmietana

ser

ziemniaki

przyprawa do zapiekanek

por

mięso

śmietana

ser

Zapiekać w piekarniku w 230 stopniach przez 60 minut.Podawać z majonezem lub keczupem lub jakimś sosem.POLECAM

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję ciekawego przepisu, Justynko! Czytając go coś mi przyszło na myśl. Mięso drobiowe po przysmażeniu jest już prawie gotowe do spożycia. A gdyby tak wcześniej podgotować ziemniaki i pólmiękkie pokroić w plastry , nie trzeba wtedy aż 60 minut zapiekać tę potrawę w piekarniku. Ziemniaki surowe w zapiekankach potrzebują stosunkowo dużo czasu, by stały się miękkie. Czas można sobie wtedy znacznie skrócić. Co Ty o tym sądzisz, Justynko? Pozdrawiam Cię cieplutko. Renata :wink: :razz: :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Justynko-z tym wiejskim mięskiem to święta prawda-jak robię coś z takiego kurczaka od mamy, to zawsze trzeba dłużej go przyrządzać bo jest twardszy,wiadomo-chów naturalny. RENIU-też zgadzam się,że do zapiekanek ziemniaki można wcześniej podgotowac,nawet widziałam to w TV,tak jest chyba szybciej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj na kolację zrobiłam tę zapiekankę, była na prawdę smaczna,rodzina kazała dodać do ulubionych :razz: Zastosowałam się do rad renigliwice i dodałam ugotowane już ziemniaki, było szybciej, jednak surowe ziemniaczki zapiekane piekarniku mają inny smak, są znacznie lepsze :razz: Zapiekanka pysznościowa :wink: Pozdrowienia dla autorki!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Świetnie, że smakowała Wam ta zapiekanka. Niedługo też ją zrobię. Dawałaś ziemniaki całkiem ugotowane? Ja pisałam o podgotowanych, półmiękkich. Wtedy i szybciej da się upiec tę zapiekankę i straci też na swoim smaku. pozdrawiam Cię serdecznie. Renata :wink: :razz: :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:wink: ja robilam ta zapiekanke dwa dni temu ,i wlasnie tak jak ty Renatko ziemniaczki tylko podgotowalam ale nie zabardzo zeby bylo szybciej ,mojej rodzince bardzo smakuje ,i bede ja robic czesto ze wzgledu na smak ale i tez ze szybko sie robi(wieczny brak czasu) pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Świetnie, że smakowała Wam ta zapiekanka. Niedługo też ją zrobię. Dawałaś ziemniaki całkiem ugotowane? Ja pisałam o podgotowanych, półmiękkich.

Wtedy i szybciej da się upiec tę zapiekankę i straci też na swoim smaku. pozdrawiam Cię serdecznie. Renata :arrow: :wink: :razz:

Dałam już prawie miękkie ziemniaczki :arrow: może to był mój błąd, może powinny być twardsze :razz:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.