mac51 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2007 1,5-2l wody,trochę włoszczyzny,20-30dkg kiełbasy 0,5 l żurku 4 ząbki czosnku,1-2 cebule,boczek lub słonina,śmietana do zabielenia, jarzynka,majeranek,pieprz,ziele,listek,garstka suszonych grzybów,ziemniaki. Z włoszczyzny ugotować wywar.Przecedzić.Namoczyć grzybki,pokroić. Do wywaru dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę,grzybki,ziele(3-4 utłuczone w możdzierzu) 2 listki laurowe,jarzynkę.Przyrumienić cebulę z boczkiem lub słoniną(pokroić w kostkę) Dodać do zupy.Czosnek posiekać drobno, dodać z majerankiem(sporo) Pod koniec gotowania zabielić śmietaną,zagotowac i gotowe. Oddzielnie ugotować ziemniaki,utłuc,podać osobno na talerzu. PS.Dużo zależy od żurku(kwasowość) Smacznego :razz: Zapomniałem! pieprz do smaku :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kate_76 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2007 :wink: :razz: pamietam ze dawno temu jadlam taka zupe ale osobiscie nigdy nie robilam,dzieki za przepisik jutro zrobie mam jedno pytanie czy moze byc zurek w proszku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2007 Kate z torebki to nie to samo.Podstawą zalewajki jest dobry żurek. Jeśli takiego nie ma to lepiej dać sobie spokój bo wyjdą pomyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2007 Ja zalewajka robie troszke innaczej,ziemniaki kroje w kosteczke, zalewam wodą,dodaje listek laurowy,czosnek,sół,pieprz,warzywa nie dużo,grzybki suszone namoczone ale w całosci a jeśli nie mam daje kostke grzybową. To wszystko gotuje do miękkości ziemniaczków. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam cebulke i kiełbaske i dodaje do wywaru i na koniec wlewam barszcz biały lub żurek i troszke nie za dużo smietany.A i troszeczke przyprawy w płynie. A tak na marginesie barszcz biały najlepszy jest własnej roboty ale ja nie umiem,kiedys kupowałam u starszej pani co robiła,teraz niestety kupuje gotowy w butelce,czasami natrafie na kwaśny. Pozdrawiam Ewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 9 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2007 Jolcia,masz całkowitą rację.Jeżeli nie ma żurku można go zrobić. 10dkg mąki żytniej,2 szklanki wody. Mąkę wymieszać z przegotowaną ,letnią wodą,wlać do słoika lub kamiennego garnka, postawić w ciepłym miejscu do zakiszenia. Dobry żur powinien mieć kwaskowy smak i ładnie pachnieć. Można dodać ząbek czosnku,skórkę razowego,czerstwego chleba :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kate_76 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2007 :grin: bardzo wam dziekuje za rady ,mam w domu zurki ale w torebce,nie mniej jednak nie dam za wygranom jutro objerzdze sklepy z polskom zywnoscia ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kate_76 Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 zalewajka wysmienita -gotowana oczywiscie na zurku z butelki! dzieki za przepis katarzyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiolka Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2007 Jadłam kiedyś tą zupkę i bardzo mi smakowala :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yola79 Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 nabrałam chęci na własny żur. Właśnie ugotowałam zalewajke wg powyższego przepisu tyle ze doprawiłam cytryną. Fajny smak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.