Skocz do zawartości

Kostka Węgierska


EWA1992
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto: 7 jajek 1 szklanka cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 10 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao Masa: 3 galaretki o róznych smakach 2 łyżki żelatyny 1 szklanka mleka 4 jajka 1 szklanka cukru 250 g margaryny 2 łyżki kakao Ciasto - jajka ubić z cukrem,dodać wymieszane reszte składników. w przepisie są dwie łyżki kakao ja dodałam tylko jedną i ciasto jest jasniejsze. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa - galaretki rozpuścić tak jak jest podane na opakowaniu (proponuje jeśli ktoś ze smakowiczów będzie robic agrestowa dać nieco mniej wody,bo mi wyszła mniej stężała),wystudzoną pokroić w dość sporą kostke. Żelatyne rozpuścić w mleku. Białka ubic z cukrem. Margaryne utrzeć z żółtkami i kakao, dodać mleko z żelatyną rozpuszczoną oraz ubite białka. Ciasto zimne przekroić wzdłuż i przełożyc masą. Na koniec udekorować. Przepis pochodzi z miesięcznika i wczoraj przed 23 skończyłam i włożyłam na noc do lodówki i nie zdążyłam nic na wierzch położyć. A dzisiaj nie mogłam wytrzymać i rano już ukroiłam kawałek na spróbowanie... A to ciasto oto tak wyglada.......

post-4828-1174132803.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ewuniu ciacho jest smaczniutkie,polecam bardzo oprócz tego jest dekoracyjne i lekkie. Moje składniki na masę są ciutek inne ale wygląda tak samo,piekę go już od kilku lat i jest niezawodne. Moim zdaniem nie ma się czego obawiać surowych jaj tylko do dzieła,pozdrawiam Ela. :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny ja to ciacho zrobiłam po raz pierwszy i spróbuje zrobić na białym biszkopcie. A o lini możemy sobie tylko pomażyć :wink: . Elu jabyś mogła to podaj swoje składniki na mase. A co do surowych jaj, ja jeszcze nigdy sie nie zatrułam wystarczy umyć porzadnie jajunia :razz: . Pozdrawiam Ewa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ewuniu,ja mam male pytanie,jaka szklanka odmierzasz bo teraz przewaznie kazdy posluguje sie szklanka z duraleksu(200mil)?Jeszcze jedno,czy do tych galaretek nie lepiej jest dac mniej wody zeby byly twardsze?Pozatym ciacho wyglada wspaniale,a moze tak by przelozyc smietana albo bialym kremem i bedzie wzetka. elusia z gdanska

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.