Marron Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 Składniki: 1 bażant 4 kawałki boczku 60 ml oleju ? szklanki białego wina wytrawnego puszka 240 g kasztanów jadalnych obranych ? szklanki tłuszczu z bażanta 1 łyżka stołowa dobrze posiekanej cebuli szalotki 60 ml gęstej śmietany ? łyżeczki posiekanej pietruszki 30 g masła sól pieprz tymianek Przygotowanie: Zagrzać piekarnik do temperatury 200? C. Umyć bażanta i doprawić go solą oraz pieprzem. Na górze bażanta ułożyć kawałki boczku. Wstawić bażanta do piekarnika na ruszcie, pod spodem umieścić naczynie żaroodporne i wlać d niego pół szklanki wody. Piec przez 25 ? 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180? C i dalej piec przez następne 45 minut do momentu aż bażant będzie dobrze upieczony. Wyjąć z piekarnika i pozwolić, aby się ochłodził. Pociąć bażanta, wyjąć wszystkie kości, zostawiając je w nogach ptaka. Posiekać kasztany, zostawiając dwa w całości (przydadzą się do ozdoby). Roztopić masło w rondelku. Dodać cebulę szalotkę i tymianek. Smażyć na wolnym ogniu aż cebula się zeszkli. Dodać posiekane kasztany i smażyć jeszcze przez minutę. Zmniejszyć ogień dodając wino i dalej gotować. Do gotującej się mikstury włożyć bażanta i poczekać aż się podgrzeje. Wyciągnąć bażanta z rondelka. Serwować na ciepłych talerzach. Polać ptaka sosem, przybrać całymi kasztanami, tymiankiem oraz pietruszką. Sprawdz inne kasztanowe przepisy uzytkownika --> http://www.smaczny.pl/forum/search.html&am...ult_type=topics lub http://www.marron.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 Mam pytanie,czy zamiast bażanta może być perliczka?(też dziki ptak,ciemne mięso) Poza tym łatwiej dostać i trochę tańsza :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aneta583 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 Marron zauważyłam i pewnie nie tylko ja ze jesteś miłośnikiem kasztanów jadalnych?Czy w twoim jadłospisie zawsze one sie znajdują?Co spowodowało że je tak promujesz w potrawach?Nie jadłam nigdy to nie mam zdania co do ich smaku,jestem ciekawa czy one tak są niezbędne w tych smakołykach które robisz?Gdzie można takie kupić i czy mają jakieś właściwości odżywcze albo lecznicze? :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 Marron,"marron" to po francusku kasztany-n'est-ce pas? Ja też lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marron Opublikowano 18 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 Marron to kasztany-c'est ca :wink: . Oczywiscie zamiast bażanta można użyć perliczki. Polecam stronę www.marron.pl, gdzie znajduje się jeszcze więcej pomysłów na wykorzystanie kasztanów. Właśnie na tej witrynie można również kasztany kupić i to pod różną postacią (szczególnie polecam krem kasztanowy...mniaaam). Kasztany są bardzo zdrowe. Polecane dla osób z alergią na gluten, przy dolegliwościach żołądkowych itd. (dużo tutaj wymieniania :razz: ). Więcej informacji również na stronce. Zapraszam i nie pozostaje mi nic innego jak życzyć SMACZNEGO!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.