ina12 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 2 1/2 szklanki cukru 20 dag miodu sztucznego albo naturalnego 6 białek łyżeczka octu szklanka wody 30-50 dag orzechów włoskich lub laskowych cukier waniliowy lub aromat 2 wafle Orzechy drobno pokroić, rozgrzać miód. Z cukru wody i octu przygotować syrop do piórka ( jak ktoś nie wie to podam) dodać do syropu miód. Z białek ubić pianę i wlać cieńkim strumieniem syrop nadal ubijajac. Naczynie z pianą ustawić na parze i ubijać tak długo aż masa zgęstnieje, zdjąć z naczynia i dalej ubijać do ostudzenia. Do masy dodać wanilię, orzechy i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na wafel lub inne ciasto np. kruche, równo rozsmarować i przykryć drugim waflem i obciążyć. Pokroić dopiero na drugi dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 INO-czy "do piórka" znaczy to samo co "do nitki"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 No i jak tu się nie pogubić? Co przepis to ślinka leci :razz: Chyba trzeba będzie zacząć piec do cukierni? :wink: :razz: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 18 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 Basiu do piórka to nie to samo co do nitki. Cukier zalać wrzącą wodą, przykryć i gotować ( nie odkrywać i nie wolno mieszać) dopiero po kilku minutach odkryć. Pod koniec gotowania dodać ocet, boki garnka trzeba zwilżyć wodą za pomocą pędzla. Zrobić trzeba próbę Drut skręcony w oczko zanurzyć w roztworze i natychmiast wyjać, oczko z drutu powinno zaciagnać się błonką, a po dmuchnięciu w błonkę tworzą się bańki rozrywające się w "piórko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 Dziękuję Ineczko-przyznam szczerze,że dotąd nie wiedziałam o tej metodzie na "piórko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 19 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 Basiu ocet trzeba wymieszać, a boki garnka napewno zrozumiałaś trzeba zwilżyć wodą przed gotowaniem i koniecznie trzeba zrobić próbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.