Skocz do zawartości

Nugat Orzechowy


ina12

Rekomendowane odpowiedzi

2 1/2 szklanki cukru 20 dag miodu sztucznego albo naturalnego 6 białek łyżeczka octu szklanka wody 30-50 dag orzechów włoskich lub laskowych cukier waniliowy lub aromat 2 wafle Orzechy drobno pokroić, rozgrzać miód. Z cukru wody i octu przygotować syrop do piórka ( jak ktoś nie wie to podam) dodać do syropu miód. Z białek ubić pianę i wlać cieńkim strumieniem syrop nadal ubijajac. Naczynie z pianą ustawić na parze i ubijać tak długo aż masa zgęstnieje, zdjąć z naczynia i dalej ubijać do ostudzenia. Do masy dodać wanilię, orzechy i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na wafel lub inne ciasto np. kruche, równo rozsmarować i przykryć drugim waflem i obciążyć. Pokroić dopiero na drugi dzień.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Basiu do piórka to nie to samo co do nitki. Cukier zalać wrzącą wodą, przykryć i gotować ( nie odkrywać i nie wolno mieszać) dopiero po kilku minutach odkryć. Pod koniec gotowania dodać ocet, boki garnka trzeba zwilżyć wodą za pomocą pędzla. Zrobić trzeba próbę Drut skręcony w oczko zanurzyć w roztworze i natychmiast wyjać, oczko z drutu powinno zaciagnać się błonką, a po dmuchnięciu w błonkę tworzą się bańki rozrywające się w "piórko".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.