mac51 Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 Składniki na 1 słoik: 6-7 cytryn,sól,sok z 1 cytryny,woda. Wykonanie: Cytryny wyszorowac,zalać zimną wodą,odstawić na 5 dni codziennie zmieniając wodę. Następnie rozciąć cytryny na ćwiartki nie docinając do końca tak,aby się nie rozpadły. Póżniej nacisnąć cytrynę aby się rozchyliła i wsypać do środka około 1/4 łyżeczki soli. Zrobić tak z pozostałymi,następnie włożyć do wyparzonego słoika,wsypać łyżkę soli i sok z jednej cytryny.Na koniec zalać wrząca wodą do przykrycia cytryn.Zostawić na 3-4 tygodnie. Zalewę można używac jako ocet,a cytryny jako dodatek do salatek,duszonych mięs,innych potraw według uznania. Przepis dostalem,jest chyba z GW.Mnie smakują :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 Oglądałam ten przepis chyba na Discovery i przyznam,że mnie zaciekawił,ciekawe ile te cytryny mogą stać po tym miesiącu oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elusia Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 Ja ogladlam w tv kuchnie tunezyjska i tam byl przepis na marnowane cytryny,bo oni uzywaja skorki cytrynowej joko przyprawy do "tarziki" jezeli ktos jest zaiteresowany tym przepisem to podam elusia z gdanska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ela52 Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 Ciekawy przepis.Napisz ile te cytryny moga stac po miesiacu oczekiwania??? POZDRAWIAM :wink: :grin: :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 20 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 W chłodnym miejscu,lodówce-miesiąc, a może i dłużej,ja zużywam je wcześniej(sól i kwas konserwuje) :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.