ina12 Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2007 25 dag mąki 8 - 10 dag margaryny 8 - 10 dag cukru cukier waniliowy, jajko Masa wiśniowa słoik kompotu z wiśni bez pestek budyń śmietankowy Posiekać mąkę z margaryną, dodać jajko utarte mikserem na kogiel-mogiel, cukier waniliowy, zagnieść ciasto i wstawić na 1/2 godz do lodówki. Odsączyć wiśnie i na dwóch szklankach kompotu ugotować budyń. Lekko przestudzić i wymieszać z wiśniami. Wyłożyć ciastem tortownicę, formując brzegi na wysokość 2-3 cm i wylać masę wiśniową. Piec w piekarniku nagrzanym do około 200*C przez 10 min, zmniejszyć temp do około 180*C i piec dalsze 25-30 min Ciasto podawać dobrze schłodzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2007 Halinko - ciasto bez proszku do pieczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2007 Jak zobaczyłam rano ten przepis, :roll: :roll: to od razu wysłałam syna po kompot i wzięłam się za pieczenie,dodałam 1 łyżeczkę proszku.Bardzo szybko się robi no i ten kolor,ach :smile: :smile: :smile: ,zobaczcie sami: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2007 przypomina mi trochę tartę :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2007 Masz rację,ciasto kruche i gęsta masa wiśniowa. Robiłam to w tortownicy ale jak macie formę na tartę to wystarczy. Szkoda,że nie mam kremówki bo chyba bardzo by pasował taki wielki kleks bitej śmietany :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2007 Basiu - ciasto wygląda przepysznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 25 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2007 Ewuniu do tego ciasta proszku do pieczenia się nie dodaje i ja nigdy nie dodawałam. Basiu dziękuję bardzo za dodanie bardzo ładnych zdjęć, prawda kolorek ładny i do tego ciasto smaczne z ta masą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2007 basqa ty to jesteś niemożliwa co Ci wpadnie w oko to zaraz pieczesz. :smile: Ciasto wygląda super smakowicie no i mnie się też ono kojarzy z tartą przynajmniej tak wygląda niewiem jak smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2007 No nie wiem kto tu więcej piecze :smile: Ciasto smakuje fajnie,tak orzezwiająco no i szybko się robi /kruche robi mikser/ :smile: Następnym razem dodam jeszcze bitą śmietanę-wyjdzie fajny torcik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2007 I kolejny przepisik do wypróbowania.Zdjęcie super. :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Ciasto upieczone na niedzielę . Niestety nie mam fotek , ale dokładnie takie samo jak na zdjeciach Basi . Ciekawy smak masy wiśniowo- budyniowej - Polecam - ciasto smaczne i szybkie w wykonaniu , w sam raz do popołudniowej kawy :( Pozdrawiam !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Super że nam przypomniałaś o tym ciachu bo sporo czasu minęło a warte zrobienia. :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szachrajka133 Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 a ja mam pytanko czy wiśnie mogą być mrożone i jak sok z nich wezmę to chyba to samo wyjdzie? bo ja tak tobie czasem oszukana korę orzechową z wiśniami:) a ciasto pycha:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Myślę, że można użyć mrożonych wiśni, a do tego soku to trzeba będzie dolać wody, bo soku będzie za mało. Udanego wypieku życzę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.