Skocz do zawartości

Montigniac - Przepisy


Althona

Rekomendowane odpowiedzi

Racuchy

białko jajka - 2 szt

drożdże - 2,5 dag

fruktoza - 1 szczypta

maślanka - 0,5 szklanki

mąka pszenna typ 1850 - 300 ml

mleko 1,5% - 0,5 szklanki

olej arachidowy - 2 łyżki

proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki

soda - 0,5 łyżeczki

Drożdże rozetrzeć z fruktozą, dodać ciepłe mleko, wymieszać, dosypać 3 łyzki mąki i odstawić, aby zaczyn zapracował. Po 5 minutach dodać maślankę i mąkę wymieszana z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Ubić białka jaj na sztywno z odrobiną soli i wymieszac z drożdżową masą. Smażyć na oleju arachidowym na złoto z obu stron.

Naleśniki

białka - 2 szt

mąka pszenna typ 1850 - 250 ml

mleko 1,5% - 250 ml

mrożone truskawki - 200 g

olej - 10 ml

sól - 1 szczypta

woda gazowana - 250 ml

Mrożone truskawki zmielić za pomocą blendera/miksera - ewentualnie można lekko posłodzić fruktozą.

Mąkę, mleko i wodę oraz białka i sól dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto na 30 minut. Ciasto wylewać chochelką na rozgrzaną patelnię posmarowaną wcześniej olejem. Smażyć na złoty kolor.

Po usmażeniu do naleśników nałożyć truskawek i zawinąć.

SZARLOTKA MM

cynamon - 1 opakowanie

fruktoza - 0,5 szklanki

jabłka - 1,5 kg

jajka - 4 szt

maka pszenna (typ 1850) - 35 dag

masło - 1 kostka

otręby pszenne - 3 łyżki

proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

Mąkę, 1/3 fruktozy, proszek, masło i żółtka zagnieść podzielić na 2 części (mozna zawinąć w folię schłodzić ok 2h w lodówce). Na blaszce wysmarowanej i posypanej otrębami rozłożyć połowę ciasta. Włożyć do piekarnika na 20 min. Następnie wyjąć posypać otrębami, nałożyć starte na warzywnej tarce jabłka wymieszane z cynamonem i 1/3 fruktozy. Białka ubić z resztą fruktozy na sztywno i wyłożyc na jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta i piec w piekarniku ok. 60 minut

SERNIK NA ZIMNO

1kg chudego sera 3 krotnie mielony

3 plaskie łyżky żelatyny,

1,5 szklanki mleka chudego

zapach śmietankowy (lub inny - ulubiony)

owoce (np. mrożone truskawki),

słodzik, ew. fruktoza

Do żelatyny dodać 5 łyżek zimnej wody, poczekać aż spęcznieje. Dolać trochę gorącej wody, mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Miksować ser ze słodzikiem i zapachem, dodać mleko na koniec żelatyny i miksowac jeszcze przez 1 min. Przełożyć do tortownicy (średnica 24cm), ułożyć truskawki na wierzchu i pozostawić w lodówce na ok. 45 min. Pycha!!!

Jak ktoś lubi - można ugotować gęsty kompot truskawkowy, dodać do niego żelatyny i zalać taką galaretką

Kluseczki łyżką kładzione

Do miseczki wsypujemy 8-9 łyżek mąki pp, do tego szczypta soli i jedno białko, Wyrabiamy łyżką dolewając zimnej wody po trochu tak, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Maczamy najpierw łyżkę we wrzątku, żeby była rozgrzana, następnie nabieramy kluseczki łyżeczką ocierając o brzegi i ?kładziemy? do wrzącej osolonej wody. Po zanurzeniu łyżki we wrzątku kluseczka powinna spaść.

Ja robiłam z mąki razowej bo akurat taką miałam, ale pewnie będą jeszcze lepsze z mąki graham :grin:

Na łyżce oliwy podlewając wodą przesmażyłam cebulkę i 4 pieczarki, to posypane solą, pieprzem i papryką. Znakomite zapite maślanką

PIZZETKI PRZEPIS NA CIASTO

300 ml mąki pszennej graham - typ 1850 (ja dałam pszenną 2000 innej nie kupuje)

100 ml letniej wody

25g świezych drożdzy

solidna szczypta soli

szczypta fruktozy

łyżka oliwy z oliwek

produkty nakładane na ciasto wg swojego widzimisie

Na moich jest po kolei:

- przecier

- duszona cebula (duzo)

- tuńczyk wsw

- plastry pomidora

- papryka czerwona i żólta pokrojona w kosteczke

przyprawy to:

- sól

- pieprz ziołowy

- papryka slodka i ostra

mielone

Rozmroziłam 1/2 kg mieszanego mielonego.

Dodałam: jajko, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek i startą na najmniejszych oczkach cebulę. Ponieważ było trochę za wolne, dodałam dla zagęszczenia sera żółtego i granulatu sojowego (jakby nie to, że jestem na MM dodałabym bułki ofkors).

coś pokręciłam powyżej....:grin:

CIASTO KOKOSOWE

5 białek

słodzik

12-15 dag kokosu

( kokos można z powodzeniem zastąpić w 3/4 mielonymi migdałami i 1/4 płatkami migdałowymi)

szczypta proszku do pieczenia

szczypta soli

Białka posolić i ubić pianę, do sztywnej piany porcjami dodawać słodzik, ubijać do czasu aż słodzik się rozpuści i piana będzie sztywna. Proszek wymieszać z mielonymi migdałami, dodawać bardzo powoli mieszając z pianą. Piec ( suszyć) w piekarniku nagrzanym do 120 ? 130 stopni, ciasto jest gotowe kiedy odstaje od boków i nakłute przestaje się nie kleić do patyczka.

Placki serowe

Placki serowe mozna upiec na patelni, takiej nie przywierajacej lub szybciej wlewajac do brytfanki a pozniej do piekarnika. Ja zwyklle biore 30 dkg sera bialego i 3 jajka. Biane ubijam osobno, a zoltka lacze z serem i slodzikiem, po czym dodaje piane i wlewam na brytfane. Pieke 30 minut w tem. 150 stopni. Mnie bardzo smakuje zastepuje deserki.

Mus czekoladowy MM

raczej na koniec I-ej fazy

6 porcji

2 tabliczki gorzkiej czekolady 70% lub 90%

0,5 l śmietanki kremówki

3 jajka

1 łyżka fruktozy

Na parze rozpuszczamy czekoladę, ze śmietany odlewamy pół szklanki, w drugim naczyniu na małym ogniu podgrzewamy smietanę az bedzie gorąca, nie wolno zagotować! Zdejmujemy z ognia i mieszamy z czekolada az sie połaczy. Studzimy, wkładamy do lodówki na 2-3 goodziny, musi być bardzo zimna. Ubijamy na sztywno. Jajka dokładnie myjemy. Żółtka ubijamy z fruktoza az zbieleją, mieszamy z masą. Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z musem. Przekładamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Nastęnie ubijamy reszte śmietany (1/2 szklanki)na sztywno, można czymś dosłodzic, ale niekoniecznie i dekorujemy.

Przepisów nie sprawdzalam zaczne po swiętach....zobaczę ale sa pokopiowane z innyc for..i podobno  sa ok...aczkolwiek nie do kazdej FAZY MM....dietowania   ;) ;) ;) :grin:

lubię experymentykulinarne....choć moje doświadczekie z gotowaniem ....oj..oj....marne....ale jek macie jakiś przepis ktory można wykonać .....przy użyciu opiekacza i czajnika bezprzew.....to bardzo proszę ( warunki akademika...) :grin: :grin: :grin: :grin: ;) ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

2,5 g drozdzy 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki maslanki plaska lyzeczka fruktozy plaska lyzeczka sody plaska lyzeczka proszku d.pieczenia szczypta soli ~ 1,5 szklanki maki i dodatkowo 2-3 lyzki 1/4 kostki swiezych drozdzy (~2,5 grama) dokladnie mieszam z plaska lyzeczka fruktozy. Podgrzewam pol szklanki mleka, lacze z drozdzami. Do miski odmierzam 1,5 szklanki maki, dodaje plaska lyzeczke sody i plaska lyzeczke proszku do pieczenia, szczypte soli i dokladnie mieszam. Mieszanke mączna powoli wsypuje do drozdzy z mlekiem, dodaje pol szklanki maslanki i reszte maki. Ma miec konsystencje gestej smietany. Czasmi dodaje jeszcze 2-3 lyzki maki, czasami kapke mleka. W zaleznosci jakiej konsystencji wychodzi ciasto. Nastepnie odstawiam na min. 20 minut w cieple miejsce. Pieknie rosna i sa bardzo puszyste. Mi bardzo smakuja, to chyba przez polaczenie sody/proszku z maslanka. Na samych drozdzach nigdy nie wychodza mi tak puszyste i miekkie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Ja fruktozę kupuję w zwykłym sklepie osiedlowym,na stoisku z płatkami,kaszami itp,jest w takim żółto-zielonym opakowaniu ale pewnie bywa i w innych.Jak narazie to słodzę sobie nią kawę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Mozna je robić z różnymi dodatkami - tutaj z jabłkami Do jednej miseczki wrzucam 2 sredniej wielkosci jabłka pokrojone w drobniutką kostkę, na to 500 ml (2 szklanki) mąki pp, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, szczyptę soli, ze dwie łyzki czubate fruktozy, 3 łyżeczki cynamonu i wszystko dokładnie mieszam. Do drugiej miseczki wbijam 2 białka i wlewam 250 ml maslanki (kefir tez moze byc) i 1/4 szklanki mleka (w przepisie było 1 i 1/4 szklanki maslanki, ale kiedys mi jej brakło i uzupełniłam mlekiem - wyszły jeszcze lepsze) - mieszam białka z płynami. Nastepnie wszystko razem, czyli suche i mokre DOKLADNIE mieszam i wlewam do foremek silikonowych, gdzies do 3/4 wysokości. Wkladam do piekarnika na termoobieg, temp. 180 stopni, piekę ok. 20 minut. Muffinki mozna robic z kakao, roznymi owocami, przyprawą do piernikow i mm-owymi bakaliami, sokiem z cytryny itp. Zauwazyłam, ze muffiny lepiej mi smakują jak sie przemrożą, szczegolnie te jabłkowe Smacznego przepis z forum mm

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Murzynek

Potrzebne:

2 szklanki mąki pp (dałam 1,5 szklanki T1850 i 1/2 szklanki T2000)

4-5 łyżek fruktozy

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody

aromat do ciasta:waniliowy lub migdałowy

3 łyżki kakao wytrawnego

1 szklanka maślanki do 1,5

1/3 szklanki mleka do 1,5%

2 białka

konfitura słodzona fruktozą

Ubić na sztywną pianę białka z fruktozą, dodać maślankę i mleko oraz resztę składników. Wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do niewielkiej blaszki i piec w temp. 180 stopniach przez ok.25-30 minut.

Wyjąć ciasto i zostawić do wystygnięcia a następnie przeciąć wzdłuż na pół i przełożyć konfiturą. W mojej opinii z żadną nie będzie takie dobre jak ze śliwkową(ja kupuje opakowanie mrożonych śliwek i duszę je aż się rozpadną; dodaję fruktozę i gotowe.) Po przełożeniu ciasto owijamy folią aluminiową i zostawiamy na noc.

Jest przepyszne!

przepis z forum mm

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Truskawkowy serniczek na zimno Składniki: 2 opakowania serka homogenizowanego do1,5%tłuszczu(ten z Lidla) 400 g truskawek (może być mniej, zależy jak wodniste są) fruktoza wg. uznania żelatyna ok. 3 łyżeczek (przygotować wg. opakowania) Połowę truskawek zmiksować na gładką masę i wymieszać dokładnie z serkiem i fruktozą. Dodać drugą połowę truskawek pokrojona w plasterki albo ćwiartki. Połączyć z żelatyną i wstawić do lodówki do momentu, aż się porządnie zetnie. Pyyyycha! Polecam robić z połowy porcji, tak żeby było na jeden raz, bo trudno się oprzeć żeby nie zjeść wszystkiego. SMACZENGO przepis z forum mm Myślę, że świetnie nadadzą się do niego wszystkie owoce jagodowe, szczególnie porzeczki i jagody.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ryz zapiekany z malinami i beza 200 g ugotowanego na pol twardo basmati 1/3 szklanki mleka 3 lyzki fruktozy zapach smietankowy 250g malin 3 bialka 6-9 lyzek fruktozy ryz mieszamy z mlekiem zapachem smietankowym i fruktoza wykladamy do naczynia zaroodpornego ukladamy maliny - duzo ubijamy piane z bialek i fruktozy i wykladamy na wierzch pieczemy 1 150 stopniach z termoobiegiem okolo 25-30 minut smacznego przepis z forum mm

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Placki z jablkami (opcjonalnie 2 porcje, bo maki pp jest ok. 230-240gram, ale dla mnie to sa 4 porcje ) 2 szklanki maki pp 2 jablka 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody 1,5 szklanki maslanki 2 bialka odrobina soli Do miski wsypac make, dodac proszek, sode i wymieszac. Nastepnie dodac maslanke i starte na tarce jablka (na wiekszych oczkach, wtedy bardziej czuc jablka w plackach). Bialko ubic ze szczypta soli i wymieszac z ciastem. Rozgrzana patelnie przetrzec pedzelkiem nasaczonym oliwa i smazyc pod przykryciem placuszki z obu stron. Mi wyszly 23 placki. Pyszne na zimno i na cieplo - polecam przepis z forum mm

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.