elka_m Opublikowano 30 Stycznia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2005 Składniki: 8 udzików z kurczaka (całych), 0,5kg wątroby wieprzowej, 0,5 podgardla (jeśli jest bardzo tłuste lub jeśli ktoś nie lubi chudsze potrawy można dodać mniej), 4-5 bułek kajzerek, 2 jajka, tłuszcz do wysmarowania formy, sól, pieprz. Sposób przyrządzenia: Udziki i podgardle ugotować do miękkości. Mięso z udzików obedrzeć z kości. Wątrobę usmażyć na oleju razem z cebulą. Mięso z udzików, wątrobę i podgardle zmielać w maszynce (tak jak na kotlety mielone). Bułkę namoczyć i również zmielać w maszynce, dodać jajka, przyprawić solą i pieprzem do smaku (najlepiej spróbować czy jest wystaczająco doprawione przed upieczeniem). Wszystko razem wymieszać ręką i wyłożyć do prodiża (lub innej formy) wysmarowanego tłuszczem. Piec około 40 - 50 minut w temperaturze ok. 200 - 220 st. C. Jeśli upiecze się wcześniej - wyjąć wcześniej (czas pieczenia zależy od ilości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azieczka Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2005 Ależ beznadziejnie napisany przepis http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/icon_exclaim.gif Nawet gdyby był najlepszy, to się odechciewa jeść! http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/icon_exclaim.gif Co to znaczy "zmielać"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elka_m Opublikowano 31 Stycznia 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2005 dla tych którzy są na niskim na poziomie zaawansowania: zmielać oznacza włożyć kawałek mięsa do maszynki do mięsa, po czym pokręcić parę razy korbką (jeśli ktoś nie ma elektronicznej maszynki). Jeśli wykonało się wszystko dobrze to z przodu maszynki powinno wyjść zmielone mięso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azieczka Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2005 Czy to forum dla rozumiejących inaczej :) Wiem , co znaczy zemleć, ale słowo "zmielać" niestety nie figuruje w żadnym z polskich słowników.Kondolencje, jeżeli Twoja wiedza kulinarna jest taka jak językowa, to nikomu nie polecam próbować tego przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2005 Drogie Panie :) Proszę o spokój :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość smakoszka Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2005 :) właśnie zrobiłam ten pasztet i muszę przyznać, że jest naprawdę pyszny. właśnie taki smak pasztetu pamiętam z dzieciństwa. cała moja rodzinka się nim zachwycała i już proszą o jeszcze. dzięki za przepis :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elka_m Opublikowano 24 Lipca 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2005 zgadzam sie z tobą smakoszko. też uwielbiam ten pasztet. ostatnio udoskonaliłam ten przepis i zrobiłam pasztet troche mniej kaloryczny. zamiast podgardla włożyłam mięso takie jakie używa się na kotlety mielone. teraz pasztet jest naprawde chudy i duzo mniej kaloryczny. polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.