Skocz do zawartości

Sezamowiec


anulka2a

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto:

2,5 szklanki mąki

20 dag margaryny

¾ szklanki cukru pudru

5 żółtek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 opakowania cukru waniliowego

Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Rozłożyć w dwóch jednakowej wielkości blaszkach.

I placek – Na patelni rozpuszczamy 5 dag masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżkę cukru pudru, 20 dag ziarenek sezamu. Lekko obsmażamy i wykładamy na surowe ciasto. Pieczemy 30-40 minut.

II placek – Ciasto smarujemy dowolnym dżemem (najlepiej kwaśnym). Ubijamy pianę z 5 białek, dodajemy 1 szklankę cukru – ubijamy. Na koniec dosypujemy 10 dag wiórków kokosowych. Na ciasto z dżemem wykładamy pianę. Pieczemy podobnie jak pierwszy placek.

Masa:

20 dag chałwy waniliowej

20 dag margaryny

Rozgrzewamy na patelni mieszając, aż połączą się w jednolitą masę.

Po upieczeniu i ostygnięciu placków smarujemy lekko ostudzoną masą placek z sezamem ma byc na na wierzchu a placek z piana pod spodem

zdjecie poźniej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam Aniu, mam pytanie w sprawie masy chałwowej, czy przez pogrzewanie chałwa się nie zwarzy oraz czy nie będzie za rzadka? Przymierzam się do tego ciasta na swięta. A czy margarynę można zastąpić masłem? Serdecznie pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź, bo swięta tuż, tuż :grin:). Kasia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...
  • 10 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.