Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
anulka2a

Sezamowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto:

2,5 szklanki mąki

20 dag margaryny

¾ szklanki cukru pudru

5 żółtek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 opakowania cukru waniliowego

Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Rozłożyć w dwóch jednakowej wielkości blaszkach.

I placek – Na patelni rozpuszczamy 5 dag masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżkę cukru pudru, 20 dag ziarenek sezamu. Lekko obsmażamy i wykładamy na surowe ciasto. Pieczemy 30-40 minut.

II placek – Ciasto smarujemy dowolnym dżemem (najlepiej kwaśnym). Ubijamy pianę z 5 białek, dodajemy 1 szklankę cukru – ubijamy. Na koniec dosypujemy 10 dag wiórków kokosowych. Na ciasto z dżemem wykładamy pianę. Pieczemy podobnie jak pierwszy placek.

Masa:

20 dag chałwy waniliowej

20 dag margaryny

Rozgrzewamy na patelni mieszając, aż połączą się w jednolitą masę.

Po upieczeniu i ostygnięciu placków smarujemy lekko ostudzoną masą placek z sezamem ma byc na na wierzchu a placek z piana pod spodem

zdjecie poźniej

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dostałam ten przepis ostatnio od koleżanki bo gdzieś jadła to ciasto i powiedziała, że PRZEPYSZNE. Bedę je jadła w Święta więc się przekonam :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam Aniu, mam pytanie w sprawie masy chałwowej, czy przez pogrzewanie chałwa się nie zwarzy oraz czy nie będzie za rzadka? Przymierzam się do tego ciasta na swięta. A czy margarynę można zastąpić masłem? Serdecznie pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź, bo swięta tuż, tuż :grin:). Kasia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kate1122, ja robie bardzo podobne ciasto, masa sie nie zważy na pewno. Margaryne śmiało mozna zastapic masłem. Dla pewności niech sie wypowie moze autorka przepisu:D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Taki przepis podał Basga w styczniu.Miałam zamiar robić go jutro ale tam masło miksuje się z cukrem i dodaje chałwę , a w przepisie Anulki na ciepło. Nie wiem który lepszy.Może ktoś robił obydwa te kremy i coś doradzi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam kate mi margaryna troszke sie odzielila od chalwy ale po wystudzeniu wszystko ladnie sie wymieszala i jest jednolita masa pozdrawiam i przepraszam ze tak dlugo musialas czekac na odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czesć Aniu. własnie skończyłam robić ciasto wg Twojego przepisu. Wyszło rewelacyjnie. Masa chałwowa także - masło pięknie połączyło się z chałwą - jedyne moje obawy to to że nie zgęstnieje -). Jednak po schłodzeniu w lodówce masa była idealna. Serdecznie pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

to ciasto jest rewelacyjne,przepis mam od mamy od kilku lat i nigdy nie zawiodl, polecam

post-11358-049051800 1293738947_thumb.jp

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się ciasto jest rewelacyjne :biggrin: Mam jedno ale do masy tzn. masło zaczęło oddzielać się od chałwy ale i tak było pyszne Drugim razem utrę masło z chałwo POLECAM

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.