anulka2a Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Ciasto: 2,5 szklanki mąki 20 dag margaryny ¾ szklanki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 opakowania cukru waniliowego Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Rozłożyć w dwóch jednakowej wielkości blaszkach. I placek – Na patelni rozpuszczamy 5 dag masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżkę cukru pudru, 20 dag ziarenek sezamu. Lekko obsmażamy i wykładamy na surowe ciasto. Pieczemy 30-40 minut. II placek – Ciasto smarujemy dowolnym dżemem (najlepiej kwaśnym). Ubijamy pianę z 5 białek, dodajemy 1 szklankę cukru – ubijamy. Na koniec dosypujemy 10 dag wiórków kokosowych. Na ciasto z dżemem wykładamy pianę. Pieczemy podobnie jak pierwszy placek. Masa: 20 dag chałwy waniliowej 20 dag margaryny Rozgrzewamy na patelni mieszając, aż połączą się w jednolitą masę. Po upieczeniu i ostygnięciu placków smarujemy lekko ostudzoną masą placek z sezamem ma byc na na wierzchu a placek z piana pod spodem zdjecie poźniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anulka2a Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 swieze zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkmk3 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Dostałam ten przepis ostatnio od koleżanki bo gdzieś jadła to ciasto i powiedziała, że PRZEPYSZNE. Bedę je jadła w Święta więc się przekonam :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kate1122 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Witam Aniu, mam pytanie w sprawie masy chałwowej, czy przez pogrzewanie chałwa się nie zwarzy oraz czy nie będzie za rzadka? Przymierzam się do tego ciasta na swięta. A czy margarynę można zastąpić masłem? Serdecznie pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź, bo swięta tuż, tuż :grin:). Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karola91 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Kate1122, ja robie bardzo podobne ciasto, masa sie nie zważy na pewno. Margaryne śmiało mozna zastapic masłem. Dla pewności niech sie wypowie moze autorka przepisu:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kate1122 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Dziękuję Karola za szybką odpowiedź. :grin: Teraz spokojnie mogę zająć się pieczeniem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Taki przepis podał Basga w styczniu.Miałam zamiar robić go jutro ale tam masło miksuje się z cukrem i dodaje chałwę , a w przepisie Anulki na ciepło. Nie wiem który lepszy.Może ktoś robił obydwa te kremy i coś doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anulka2a Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Witam kate mi margaryna troszke sie odzielila od chalwy ale po wystudzeniu wszystko ladnie sie wymieszala i jest jednolita masa pozdrawiam i przepraszam ze tak dlugo musialas czekac na odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kate1122 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Czesć Aniu. własnie skończyłam robić ciasto wg Twojego przepisu. Wyszło rewelacyjnie. Masa chałwowa także - masło pięknie połączyło się z chałwą - jedyne moje obawy to to że nie zgęstnieje -). Jednak po schłodzeniu w lodówce masa była idealna. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 to ciasto jest rewelacyjne,przepis mam od mamy od kilku lat i nigdy nie zawiodl, polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgadzam się ciasto jest rewelacyjne :biggrin: Mam jedno ale do masy tzn. masło zaczęło oddzielać się od chałwy ale i tak było pyszne Drugim razem utrę masło z chałwo POLECAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.