Skocz do zawartości

Panierowany Kurczak Pieczony


grumko

Rekomendowane odpowiedzi

Panierowany kurczak pieczony

jeden z moich ulubioncych przepisów na kurczaka - łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny!

Składniki:

4 udka z kurczaka

2 szklanki mleka

1–2 roztarte ząbki czosnku

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka cząbru

1 łyżeczka soli

1 szklanka zmielonych płatków kukurydzianych

pół łyżeczki tymianku lub rozmarynu

Świeżo zmielony pieprz

Oliwa

Udka opłukać, usunąć skórę, mięso nakłuć widelcem, włożyć do miski

Wymieszać: mleko, czosnek, majeranek, sól, cząber i sól i zalać kurczaka, przykryć, odstawić na noc

post-5244-1176710282_thumb.jpg

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 – 200 stopni C

Płytką blaszkę wyłożyć folią aluminiową i posmarować oliwą

Płatki kukurydziane wymieszać z tymiankiem w spożywczej plastykowej torebce (ja biorę taką po mrożonkach np. po szpinaku)

Po jednym udku wyjętym z marynaty wkładać do torebki z panierką, wstrząsnąć do pokrycia mięsa, odłożyć na talerz na 15 minut

Ułożyć w odstępach na blaszce i piec 35 – 40 minut

Dobre są i na ciepło i na zimno

post-5244-1176710289_thumb.jpg

Smacznego!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.