Gość an_kubus Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Potrzebujecie: - 6 jajek + jedno dodatkowe - paczkę ciasta francuskiego (polecam firmy FROSTA) - natkę pietruszki - ok. 0,5 kg pieczarek - cebula - żółtko Na samym początku wyciągamy ciasto francuskie z zamrażalnika, aby rozmroziło się w temperaturze pokojowej. Pieczarki kroimy w małą kosteczkę i smażymy z cebulą. Po usmażeniu, odkładamy je do miski i czekamy aż przestygną. Gdy są już chłodne, mieszamy je z pietruszką i jednym dodatkowym jajkiem. Jajka gotujemy (10 min.), schładzamy i obieramy ze skorupek. Cisto francuskie dzielimy na sześć części ( jeśli kupiliście ciasto franc. firmy frosta, to po prostu wyciągacie po jednym kawałku na każde jajko) i wałkujemy. Kiedy ciasto będzie cienkie, kładziemy do na środku porcję farszu z pieczarek, a na nim ustawiamy jajko. Brzegi ciasta zwijamy tak, aby powstała koperta i układamy na blasze. Kiesy wszystkie pakieciki z jajkiem są gotowe, smarujemy je żółtkiem na pędzelku. Na koniec wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. ok 170 stopni, aż będą złote. I gotowe :) Smacznego ! ! ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Witam, zrobiłam takie pakieciki z jakiem, na ciepło są pycha :) Pozdrawiam autorkę i dziękuję za przepis :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dany Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Przekąska nieźle wygląda i z opisu wynika, że nie jest specjalnie trudna do wykonania, co dla mnie jest wielkim plusem, bo kiepsko sobie radzę w kuchni. Ile tak mniej więcej czasu zajęło Wam zrobienie tej pyszności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Zajęło mi to około 60 minut + 25 minut pieczenia. Powodzenia i smacznego :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dany Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Dzięki za odpowiedź, teraz już nic nie stoi na przeszkodzie, żebym mógł zrobić tą przekąskę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Ale o co chodzi z tym dodatkowym jajkiem do farszu? surowe czy ugotowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 To dodatkowe jajko dodajemy surowe do pieczarkowego farszu i razem mieszamy, ma ono za zadanie skleić składniki farszu, powodzenia :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.