rudzik Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Jestem nowym użytkownikiem tego forum więc na przywitanie chciałabym podzielić się z Wami przepisem na makowiec napewno sprawdzonym Podam składniki: 1kg.mąki, 1 paczka drożdży, 1 margaryna (palma), szklanka cukru, szczypta soli,1 jajko, 1,5szkl. ciepłego mleka no i oczywiście mak Dla leniwych :) dwie puszki gotowej masy makowej lub 0,5 kg suchego maku (sparzyć przekręcić przez maszynkę z dodatkiem cukru)WYKONANIE:Wsypać mąkę do niej dodać rokruszonedrożdze, rozpuszczoną margarynę(lekko ciepłą), cukier, sól, jajko, i mleko Szybko wyrobić. Nie czekając aż wyrośnie tylko od razu podzielić na trzy częsci każdą z nich rozwałkować posmarować masą makową zwinąc w rulon Włożyć do blaszek najlepiej keksowych ale niekoniecznie łączeniem w dól posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec Ja piekę w temp.170 trzy blaszki jednocześnie około 50 min Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zrobiłem z połowy składników podanych przez "rudzika".Naprawdę prosta i szybka robota.Smaczny :) Ps.Dałem puszkę gotowej masy (850g) :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudzik Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Dzięki za zaufanie i za zdjęcie to podnosi apetyt i chęć wykonania :) SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.