Skocz do zawartości

Śledzie Z Musztardą


beatusek

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis na te śledzie otrzymałam od koleżanki. Zrobiłam na urodziny mojego męża, nie został nawet kawałeczek. Naprawdę pychotka. Składniki: śledzie marynowane musztarda 2 duże cebule olej sos: 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 kopiasta łyżeczka cukru sok z połowy cytryny pieprz i sól śledzie przeciąć, ściągnąć skórkę, po wewnętrznej stronie każdy płat posmarować musztardą, pokroić w dzwonki, 2 cebule pokroić drobno lub w cieniutkie piórka, składniki sosu dokładnie wymieszać i odstawić na 5 min. Jeśli sosu zabraknie zawsze można dorobić :arrow: Układać w słoiku warstwami: śledzie, sos,cebulę,olej,śledzie......pod pierwszą warstwę śledzi zawsze daję cebulę. Już na drugi dzień są gotowe do spożycia. W lodówce mogą stać do dwóch tygodni. POLECAM :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis super,uwielbiam śledzie pod każdą postacią.Jednak co do tej cebuli to ja zawsze cebulkę wolę lekko zamarynować.Dłużej się trzyma i daje fajny posmak,tak przyrządzona potrawa może też dłużej leżeć w lodówce.Ilekroć robiłam ze świeżą cebula,sałata była dobra na świeżo,a jak poleżała 2-3 dni już nie bardzo,bardzo szybko się "skwasiła". :arrow: :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Benia, a jak tą cebulkę marynujesz? Jakoś w kwestii śledzi to ja w ogóle doświadczenia nie mam :arrow: Kiedyś, dawno temu zrobiłam, wyszły kiepskie i więcej już nie próbowałam. Może spróbuję jeszcze raz wg przepisu Beatuski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Olwia marynuję w kilka minut.Kroję cebulkę w kostkę lub w "piórka".Przygotowuję zalewę(woda+ocet+sól+cukier+liście laurowe).Zagotowuję przez kilka minut i wrzucam do tej zalewy cebulkę tak na 2 minutki.Potem odcedzam,jak wystygnie jest gotowe do dodania.Co do ilości składników marynaty to ja robię na oko,tzn.próbuję ile trzeba soli itp.Wiem,że to niezbyt smaczne,ale...może lepiej spróbować,żeby np.nie było za kwaśne. :arrow:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o ilość śledzi ja zawsze robię z 6-8 podwójnych płatów marynowanych. Co do cebuli to nawet po 1,5 tygodnia jest smaczna-może dlatego że śledzie są marynowane. Jak robię matiasy z beczki nie dodaję cebuli, ponieważ cebula po kilku dniach nie jest już smaczna. Pozdrawiam Beata

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.