grumko Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Składniki: 1/4 szklanki oliwy 1 pęczek cebulki dymki ze szczypiorkiem 3-4 pomidory 150 gram szynki 1/4 szklanki tartego sera parmezan 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/4 łyżeczki suszonej bazylii 1/4 łyżeczki soli duża szczypta pieprzu 6 dużych jajek 2 łyżki masła Podgrzać oliwę na średnim ogniu, na średniej wielkości patelni. Dodać posiekaną cebulkę dymkę wraz ze szczypiorkiem. Obsmażyć. Dodać posiekane pomidory i dusić do momentu, aż powstanie masa o konsystencji papki. Przełożyć do miski i ochłodzić do temperatury pokojowej. Podać do masy posiekaną szynkę, parmezan, pietruszkę, majeranek, bazylię, sól i pieprz, lekko wymieszać. Lekko roztrzepać jajka w małej misce i dodać do masy. Na patelni z żaroodporną rączką o średnicy 25 cm rozgrzać masło. Gdy piana osiądzie, zmniejszyć ogień na bardzo mały. Wyłożyć masę na patelnię tak by powstała równa warstwa. Gotować bez mieszania na bardzo małym ogniu, aż całość z wyjątkiem półcentymetrowej warstwy u góry będzie ścięta przez 8-10 minut. Patelnię z potrawą włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i zostawić do momentu, aż górna warstwa się całkowicie zetnie. Nie pozwolić żeby masa się przyrumieniła, bo wówczas frittata będzie za sucha. Jest pyszna na ciepło i równie dobrze smakuje na zimno. Ja kiedy robię ją z nastawieniem do jedzenia na zimno wkładam ją do piekarnika. Natomiast jak chcę jeść ją na ciepło to pomijam etap piekarnika, bo lubię taplać sobie pieczywo w tej jeszcze nie ściętej masie. :razz: Smacznego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.